Властта стабилна поне до зимата

Атака" може да забие сирийски клин сред управляващите

Властта стабилна поне до зимата  | StandartNews.com

Новият политически сезон стартира в сряда със заседанието на парламента. Каква есен ни очаква, ще има ли ескалация на протестите и контрапротестите? Кои са най-критичните моменти за кабинета "Орешарски" след 100 дни управление? Потърсихме отговорите от социолозите Юлий Павлов и Кольо Колев.

Септември ще започне с "рестарт" на политическата конфронтация - както в парламента, така и извън него. Изследването на агенция "Алфа рисърч" показва, че сме свидетели на безпрецедентно разделение на обществото. ГЕРБ вече отказа да подкрепи декларацията за националните приоритети. Може да се очаква остър сблъсък и по отношение на евентуално българско участие в наказателен удар срещу Сирия. "Атака" вече излезе с декларация за пълен неутралитет, въпреки че България не може да си го позволи.

Но това ще постави на ново изпитание и без това крехкото парламентарно мнозинство.
Другата интрига се очаква около заявената нова формация БАСТА. Аз обаче не очаквам, че тя ще събере достатъчно отцепници от ГЕРБ, за да формира своя парламентарна група. Ако се събере такава, то това

може да стане само с помощта и на такива от "Атака"

макар че и за това няма някакви индикации. Така че най-вероятно сегашната конфигурация в Народното събрание ще се запази. И правителството ще продължи да се крепи на БСП и ДПС, спорадично подкрепяни от "Атака". Впрочем, така просъществува и правителството на ГЕРБ. То също нямаше парламентарно мнозинство и се крепеше с гласовете на различни политически сили. Сега ГЕРБ ще продължи да призовава за натиск върху управляващите и възможно най-скорошни избори, като разчита на уличните протести. Всъщност не е тайна, че в последните си седмици този протест, започнал наистина спонтанно по конкретен повод, бе подкрепян именно от ГЕРБ и партиите, които сега създават Реформаторския блок. Така посоката на атаката се разшири до искане за оставка на цялото правителство и предсрочни избори. И Бойко Борисов отправи едно наистина разумно предложение, което засега не се приема от БСП, но не е лошо на "Позитано" да се вслушат в него - а именно, да се направят избори "две в едно" през май догодина, когато все едно ще трябва да гласуваме за евродепутати. Наистина протестите вече не са толкова масови. И гласовете на "младите, красивите и интелигентните"

тежат точно толкова, колкото и тези на бедните

Така че формално кабинетът няма основание да подава оставка и да се отива на предсрочни избори. Но все пак то си остава правителство на малцинството, зависимо от гласовете на "Атака", което не е особено приемливо за Европа. Така че избори през май наистина ще успокоят обществото. Не че резултатът ще бъде много по различен. Не е изключено дори БСП и ДПС да съберат този път достатъчно мнозинство, за да съставят двупартийно правителство, ако се запази тенденцията, засечена от проучването на "Алфа Рисърч".

От друга страна обаче, една тежка зима и една влошаваща се икономическа обстановка могат да променят нещата. Първо, едва ли ГЕРБ ще загуби от отделянето на БАСТА в електорален смисъл. Дори това може да изиграе положителна роля за него, доколкото далеч не всички лица, които засега се идентифицират с този проект са обществено приемливи.
Голямата интрига ще бъде представянето на Реформаторския блок. Засега той събира подкрепа, която е механичен сбор от подадените гласове за членуващите в него партии.

А сам по себе си той е една доста нехомогенна смес от партии с минало и партии с бъдеще. Така че неговият успех ще зависи изключително от това какви послания ще отправи към избирателите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай