Варна бие Бургас по култура и туризъм

Варна бие Бургас по култура и туризъм | StandartNews.com

Защо Варна, а не Бургас, се води морска столица на България ? Над този въпрос трябва да си блъскат главите в Комисията за защита на конкуренцията и Съвета за електронни медии.
Причината е в сигналите, с които ги е засипал бургазлията Георги Бакалов. Той настоява Варна да бъде официално лишена от неформалната титла "морска столица". Казусът ни накара да потърсим мнението на двама видни представители на Варна и Бургас.

Варна бие Бургас по култура и туризъм

Деси Добрева, певица, родена във Варна

Може да съм пристрастна, но съм убедена, че Варна е безспорната морска столица на България. В сравнение с Бургас градът ни има много по-големи традиции и в културата, и в туризма. По-напред е дори и в инфраструктурата, въпреки че Бургас през последните години доста се разви в това отношение. Варна обаче е много напред отдавна. Достатъчно показателен е фактът, че ние имаме Дворец на културата и спорта, както и Фестивалния и конгресен център.
Нещо повече, освен морска столица, Варна с пълно основание може да претендира и за културна столица на България.
Независимо от различните класации Варна за мен безспорно е най-добрият град за живеене.
Не приемам и твърденията, че титлата "морска столица" само надуват цените в града ни. Ако смятате, че в дадено заведение цените са високи, не ходете там. Още повече че Варна предлага много повече места за развлечение в сравнение с Бургас. Имам много приятели, които идват във Варна специално заради живота, който градът им предлага, особено лятото. Харесват им заведенията, харесват им културните събития, харесват им всички забележителности на града. Не е без значение, че разположението на града ни е по-хубаво, по-чисто е. Винаги сме били много по-напред от Бургас, но това не пречи всеки да се опитва да се бори да бъде най-добрият.

Стига сме си го мерили, имаме 2 морски столици

Димитър Рачков, актьор, роден в Бургас

Аз по принцип съм твърдо против тези класации "Кой е по- по- най-". Тези схващания отдавна са остарели, вехти са вече. Подхождат повече на социализма. И двата града си имат своите достойнства, своята красота, своята обаятелност и своите традиции. Абсолютно не разбирам всички класации за морска столица на България, за най-красиви или най-добър за живеене град. Едно време имаше едно нескрито съревнование между Варна и Бургас кой е по-голям, кой има повече население, кой е по-красив. Аз мисля, че това вече е отживелица. Не трябва да има подобни надпревари. И Варна, и Бургас имат с какво да се похвалят. Защо не и двата града да бъдат обявени за морски столици на България. Това са двата най-големи града на родното Черноморие. От друга страна, с ръка на сърце казвам, че през последните години Бургас доста се подобри, и то към добро. Не мисля, че има човек, който да може да го отрече. Разбира се, най-голяма заслуга за това има кметът на града Димитър Николов. Аз не живея в Бургас вече близо 20 години и ако трябва да съм честен, нямам възможност да се прибирам често. Когато обаче гостувам на родителите ми, колкото и рядко да е това, виждам изключителната промяна на града. Покрай цялата тази политическа борба българите и без това са разделени. Делим се на сини, червени, зелени. Не ни е необходима още една причина да се разделяме. Кому е нужно да знае кой град е по-красив? Вместо да се хванем и да се обединим, вместо да намерим пътя към сплотяване на нацията, ние само си търсим как да се разединим. Вече се съревноваваме кой град е по-населен, кой е по-зелен. Утре сигурно някой ще започне да дели градовете на по-дълги и по-широки. И без това животът ни е направил достатъчно несплотени, това качество отдавна ни липсва. Във времето на такава политическа криза, каквато изживява нашата държава, всякакви подобни действия са абсолютно ненужни. По-добре е да се гордеем с всички красоти, които има България, да се радваме на тези прекрасни градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай