Сряда,

Варна бие Бургас по култура и туризъм

От: Администратор -
6649
Варна бие Бургас по култура и туризъм
A
A
A

Защо Варна, а не Бургас, се води морска столица на България ? Над този въпрос трябва да си блъскат главите в Комисията за защита на конкуренцията и Съвета за електронни медии.
Причината е в сигналите, с които ги е засипал бургазлията Георги Бакалов. Той настоява Варна да бъде официално лишена от неформалната титла "морска столица". Казусът ни накара да потърсим мнението на двама видни представители на Варна и Бургас.

Варна бие Бургас по култура и туризъм

Деси Добрева, певица, родена във Варна

Може да съм пристрастна, но съм убедена, че Варна е безспорната морска столица на България. В сравнение с Бургас градът ни има много по-големи традиции и в културата, и в туризма. По-напред е дори и в инфраструктурата, въпреки че Бургас през последните години доста се разви в това отношение. Варна обаче е много напред отдавна. Достатъчно показателен е фактът, че ние имаме Дворец на културата и спорта, както и Фестивалния и конгресен център.
Нещо повече, освен морска столица, Варна с пълно основание може да претендира и за културна столица на България.
Независимо от различните класации Варна за мен безспорно е най-добрият град за живеене.
Не приемам и твърденията, че титлата "морска столица" само надуват цените в града ни. Ако смятате, че в дадено заведение цените са високи, не ходете там. Още повече че Варна предлага много повече места за развлечение в сравнение с Бургас. Имам много приятели, които идват във Варна специално заради живота, който градът им предлага, особено лятото. Харесват им заведенията, харесват им културните събития, харесват им всички забележителности на града. Не е без значение, че разположението на града ни е по-хубаво, по-чисто е. Винаги сме били много по-напред от Бургас, но това не пречи всеки да се опитва да се бори да бъде най-добрият.

Стига сме си го мерили, имаме 2 морски столици

Димитър Рачков, актьор, роден в Бургас

Аз по принцип съм твърдо против тези класации "Кой е по- по- най-". Тези схващания отдавна са остарели, вехти са вече. Подхождат повече на социализма. И двата града си имат своите достойнства, своята красота, своята обаятелност и своите традиции. Абсолютно не разбирам всички класации за морска столица на България, за най-красиви или най-добър за живеене град. Едно време имаше едно нескрито съревнование между Варна и Бургас кой е по-голям, кой има повече население, кой е по-красив. Аз мисля, че това вече е отживелица. Не трябва да има подобни надпревари. И Варна, и Бургас имат с какво да се похвалят. Защо не и двата града да бъдат обявени за морски столици на България. Това са двата най-големи града на родното Черноморие. От друга страна, с ръка на сърце казвам, че през последните години Бургас доста се подобри, и то към добро. Не мисля, че има човек, който да може да го отрече. Разбира се, най-голяма заслуга за това има кметът на града Димитър Николов. Аз не живея в Бургас вече близо 20 години и ако трябва да съм честен, нямам възможност да се прибирам често. Когато обаче гостувам на родителите ми, колкото и рядко да е това, виждам изключителната промяна на града. Покрай цялата тази политическа борба българите и без това са разделени. Делим се на сини, червени, зелени. Не ни е необходима още една причина да се разделяме. Кому е нужно да знае кой град е по-красив? Вместо да се хванем и да се обединим, вместо да намерим пътя към сплотяване на нацията, ние само си търсим как да се разединим. Вече се съревноваваме кой град е по-населен, кой е по-зелен. Утре сигурно някой ще започне да дели градовете на по-дълги и по-широки. И без това животът ни е направил достатъчно несплотени, това качество отдавна ни липсва. Във времето на такава политическа криза, каквато изживява нашата държава, всякакви подобни действия са абсолютно ненужни. По-добре е да се гордеем с всички красоти, които има България, да се радваме на тези прекрасни градове.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички