В САЩ отново обичат риска

В САЩ отново обичат риска | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант, ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД

Оптимизъм - това е думата, която характеризира най-точно световните пазари и през последната седмица. Ръст на цените на акциите и като цяло на по-рисковите и циклични активи, спад на цените на активите, носещи сигурност, като американските държавни облигации например. Американските борсови индекси продължиха да покоряват рекорд след рекорд, тези в Германия и Япония също нараснаха значително и приближиха върховите си стойности. Икономиката на САЩ изглежда във все по-добра форма. Добавила е нови 288 хиляди работни места през юни, като допълнителен позитив е ревизията на данните за предходните два месеца във възходяща посока.

По този начин считаната все още за най-голяма икономика в света генерира над 200 хиляди работни места в пет поредни месеца за първи път от края на 90-те години на миналия век. Безработицата в САЩ достигна почти 6-годишно дъно на ниво от 6,1%. Освен това активността в производствения сектор е на най-високите си равнища от април 2010 година насам, продажбите на автомобили имаха най-добрия месец от 2006 г., продажбите на домове са на 8-месечен връх и растат с най-високо темпо от април 2010 г. САЩ постигат и значително намаление на въшнотърговския си дефицит благодарение на значителния ръст на експорта и все по-малкия внос на петрол.

Добри данни за производствената активност дойдоха и от азиатските икономически гиганти - Япония и Китай, което вдъхва все по-голяма увереност на инвеститорите за добри икономически перспективи в следващите месеци.
Европа, която беше доста по-тромава в търсенето на решения за икономическите проблеми след 2008 г., продължава да се сблъсква с нежеланите дезинфлационни процеси. Инфлацията през юни в Еврозоната е 0,5%, най-ниското й ниво от над 4 години. Това принуждава Европейската централна банка да бъде все по-активна в търсенето на решение за ниската инфлация, слабото кредитиране и рехавото икономическо възстановяване на Стария континент. Президентът на институцията Марио Драги заяви, че ниските, почти нулеви лихви ще бъдат запазени за достатъчно дълъг период от време и че ЕЦБ напредва в подготовката си на програма за изкупуване на активи от банките, ако това се окаже необходимо. На пресконференцията след заседанието на ЕЦБ Драги демонстрира пред пазарите, че въпреки предприетите безпрецедентни за ЕЦБ мерки преди месец централните банкери на еврозоната са готови на допълнителни действия.

Всичко това отслаби еврото и продължи да засилва позициите на долара и британската лира - валутите на икономиките, които се оказват доста по-напред от валутния съюз в Европа във възстановяването си от кризата.
Златото имаше спокойна седмица, след като кризите в Ирак и Украйна леко се успокоиха. Това си каза думата и върху цената на петрола, чиято негативна серия продължи втора седмица.

На Българска фондова борса отново се възцари спокойствие след бурните и волатилни търговски сесии между 20 и 30 юни. Цените се стабилизираха и дори надхвърлиха нивата си отпреди избухването на т.нар. банкова криза. Банковата система днес е в много по-добро състояние, много по-ликвидна и нежадна за ресурс в сравнение с 2009 г. например. Точно обратното, борбата между банките сега е за активи, към които да бъде насочен ресурсът им, а не както беше преди години, когато банките се стремяха да привличат колкото се може повече депозити и затова лихвите по тях се покачваха. Сега имаме трайна обратна тенденция.

Точно затова разразилата се паника изглежда абсурдна на пръв поглед и причините за нея трябва да се търсят в други обществени системи, а не в банките. Сега най-вероятно ни очакват спокойни летни месеци на родния капиталов пазар. Наличието на перспективи за повече рационалност и по-малко популизъм в държавното управление, повече реформи и по-малко стремеж към запазване на статуква в различни системи е това, което може да донесе повече инвестиции и ръст на БФБ през есента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай