В Атина се боят, че бизнесът им ще избяга в чужбина

В Атина се боят, че бизнесът им ще избяга в чужбина | StandartNews.com

Гърция наложи жесток данъчен режим спрямо своите фирми, които правят бизнес с дружества от България. Според обнародваните на 21 март 2015 г. законови промени гръцките компании ще плащат 26% налог, който може да им бъде възстановен до 3 месеца, ако се докаже, че сделката е редовна и на пазарни цени. В списъка на държавите с преференциален данъчен режим освен България са включени още две страни от ЕС-Кипър и Ирландия, както и Гибралтар и Лихтенщайн. Финансовият министър Владислав Горанов вече изпрати протестно писмо до Еврокомисията, в което алармира, че данъчните промени в Гърция нарушават правилата в ЕС. "Стандарт" потърси коментари за скандалния ход на правителството в Атина и очакваните последствия.

Петко Вълков,

Изпълнителен директор на "Конкорд Асет Мениджмънт" АД

Гърция в момента се намира в ситуация, в която по всякакъв начин се опитва както да повиши събираемостта на данъците, така и да увеличи приходите от постъпления от такси и налози, без да повишава текущите в страната. Затова макар на пръв поглед въвеждането на подобна такса за своите търговски партньори да изглежда изненадващо, това всъщност не е чак такава изненада. Тази такса очевидно е насочена най-вече към гръцкия бизнес, който се опитва да се изнесе в други страни с по-благоприятно данъчно облагане и по-добри условия за правене на бизнес, където банковата система също е по-стабилна.

Целта не е да се обложи реален бизнес между български и гръцки контрагенти. Затова дори да бъде въведен подобен данък, той няма да окаже такова съществено влияние, тъй като на практика ще бъде възстановен на бизнеса. Но действително за реалния бизнес това е като удар. Затова се надявам, че в крайна сметка няма да бъде допуснато въвеждането на този данък.

Гърция се опитва да убеди ЕС, че предприема и данъчни реформи с цел да получи това извънредно финансиране за подобряване на ликвидността на страната. Надявам се Атина и Еврокомисията да си стиснат ръцете. Гърците в крайна сметка да получат финансиране и да не се стига повече до такива екстравагантни идеи. Ако тази идея все пак мине пред ЕС, последствия в дългосрочен план по-скоро няма да има, но в краткосрочен - ще удари оборотния капитал на българските компании износителки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай