US клин между Москва и Анкара

US клин между Москва и Анкара  | StandartNews.com

Вчера редица български медии "гръмнаха" с информация за проведена среща между руския президент Владимир Путин и турския посланик в Москва Юмит Ярдъм. Според данните Путин е дал ултиматум и призовал за незабавно прекратяване на подкрепата на Турция за Ислямска държава и нарушаването на суверенитета на Сирия. По-пикантната част твърди, че Путин е заявил на турския дипломат: "Кажи на диктатора Ердоган, че ще отиде в ада, ако не спре добре установената подкрепа за ИД и освен това нарекъл турския лидер "лицемер". Според публикацията Путин добавил: "Не ми остава нищо друго, освен да превърна Сирия в един голям Сталинград за Ердоган и неговите саудитски съюзници, които са по-злобни дори от Хитлер".
Източникът е статия на Гордън Дъф, публикувана на 4 август в американското издание "Ветераните днес" (Veterans Today).Подобен език е крайно недипломатичен и недопустим дори за известните с пиперливите си забележки Путин или Лавров. Друг аргумент да се усъмним в достоверността на случката е фактът, че в турската преса не можахме да открием информация за подобен разговор. Ако такива думи са били изречени, това несъмнено щеше да предизвика остра реакция при комшиите.
Интересно е, че авторът на статията Дъф е бивш морски пехотинец, служил във Виетнам, консултант, включително и на правителства, по геополитически и въпроси на сигурността.

Със сигурност в отношенията между Москва и Анкара съществува напрежение във връзка с турската военна операция на сирийска територия. В руски източници се появиха сведения, че последният телефонен разговор между Путин и Ердоган е бил напрегнат заради Сирия и Ирак. Русия и Иран са съюзници на двете арабски държави и категорично се обявяват против чужда военна намеса на тяхна територия. Ирак осъди турските удари срещу бази на ПКК в северната част на страната, Сирия също поиска бомбардировките срещу позиции на ИД на нейна територия да бъдат съгласувани с официален Дамаск. В интервю за популярния египетски вестник "Ал-Ахрам" руският премиер Дмитрий Медведев посочи, че коалицията срещу "Ислямска държава" е създадена без одобрението на Съвета за сигурност на ООН и ударите срещу Сирия и Ирак от страна на други държави повдигат сериозни съмнения за тяхната легитимност.

Това не са само руски, а опасения,произтичащи от международното право. В сряда генералният секретар на Лигата на арабските държави, в която членуват 22 страни, Набилал-Араби разкритикува турските удари срещу съоръжения на ПКК в Северен Ирак, което предизвика гнева на Анкара. Междувременно в самата Турция продължава вълната от арести на заподозрени във връзки с ИД и на прокюрдски активисти. В отговор вълната от насилие не стихна, като в сряда бяха погребани трима турски войници, убити при нападения от страна на ПКК. Атаки и взривове имаше още в областите Силван, Юксекова, Ерзурум, Хабур, Искендерун, както и на участък от газопровода Иран-Турция в област Агръ.

Проблемите със сигурността в регионален и вътрешен план имат и своите икономически последици. Според вашингтонския Институт по международни финанси невъзможността да се състави правителство и перспективата за нови избори в Турция водят до спад в доверието на чуждите инвеститори. Други чисто икономически и финансови фактори допълнително затрудняват развиващи се пазари като турския. Председателят на Асоциацията на турските износители Мехмед Бююкекши наскоро заяви, че турският експорт е спаднал с 13% през юли в сравнение със същия период на м. г. Същевременно управителят на турската централна банка и Ердоган неколкократно влизаха в открити спорове по валутната политика на страната.

Руско-турските отношения оставаха непроменени през последните няколко години. Те се характеризираха с динамично и значително икономическо, търговско и енергийно сътрудничество. Въпреки това обаче се запазиха различията на страните по ключови теми като сирийския конфликт и положението на кримските татари. Твърде преувеличено е да се прогнозира, че само различията по близкоизточните въпроси ще доведат до провал на проекта "Турски поток". Официалната позиция на Москва е, че се изчаква формирането на ново правителство в Турция, с което да се преговаря и да бъдат подписани окончателните документи. Ако проектът не се реализира, това в по-голяма степен ще се дължи на сключеното между "Газпром" и Германия споразумение, което позволява директна продажба на руски газ към един от големите потребители без посредници. Благодарение на реверсивните газови връзки на Германия със страните от Централна Европа синьото гориво може да бъде транспортирано и в тази посока. Възможно е обаче и частично изпълнение на проекта. Припомняме, че "Турски поток" беше заплануван като система от 4 линии, които да доставят газ. Първата тръба ще пренася около 16 млрд. куб. м. газ, които ще обслужват изцяло нуждите на развиващата се и оттам все по-гладни за енергийни ресурси турска икономика, а не е предназначена за ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай