Циркът в парламента ще отврати хората

Циркът в парламента ще отврати хората | StandartNews.com

В момента наблюдаваме една много ярка конфронтация между водещите ни политици. Реално това, което се обсъждаше при президента преди по-малко от седмица, не се случва на практика в Народното събрание (НС). Липсата на кворум е нещо, което наблюдаваме още преди да станат ясни резултатите от евроизборите. Но сега целият този процес още по-силно блокира всякаква законодателна инициатива в НС, било то и по теми, по които има съгласие от страна на всички партии. Това меко казано не е добър пример за обществото, което още повече ще се отврати от политиците ни. Усещането е, че партийните лидери са водени от дребни сметки и силни емоции, отколкото от държавническо чувство. Базирайки се на социологически изследвания, категорично можем да заявим, че 42-рото НС е едно от най-неодобряваните в историята.

Ние го виждаме и по много други белези. Липсата на кворум подхранва това недоверие.
На този етап вече е ясно, че предсрочни парламентарни избори ще има на 5 октомври, но през това време НС все пак трябва да работи и да прокара законите, които са в полза на обществото. Тяхно задължение е да дебатират в пленарна зала, да се разглеждат различни въпроси, а не всеки ден да се оттегля една или друга партия, с което да се блокират всички процеси в държавата. Такова поведение от страна на полиците е неморално и несериозно. От друга страна, това отново бележи липсата на консенсус между политическите сили, което пък поставя въпроса какво можем да очакваме на предстоящите избори. Все пак резултатите от евроизборите показаха не толкова, че ГЕРБ печели доверието на избирателя, колкото, че БСП го губи. В този ред на мисли, е много трудно на този етап да се прогнозира кои политически сили ще сформират 43-тото НС. Но фактът, че няма никакво политическо разбиране, е доста притеснителен. Виждаме на Запад как, когато се случи така, че не може една партия да бъде водеща, се създава една широка коалиция, за да може да работи нормално правителството. На този етап обаче не мисля, че има белези това да се случи и в България на фона на това, което наблюдаваме, че се случва в НС в последния месец.

Неадекватното поведение на политическите лидери определено ще рефлектира както върху изборните резултати през октомври, така и върху избирателната активност. Истината е, че каква част от гласоподавателите ще отидат до урните е едно от най-важните неща. Когато много хора се въздържат и не дават гласа си, гласуват само твърдите електорални ядра и след това сме свидели на подобни нестабилни коалиции. Реално шансът да бъде възпроизведен един подобен на сегашния парламент е повече от голям.

Аз лично ще се въздържа от прогноза дали до края на този парламент няма да се осъществи заседание, но смятам, че тяхната непримиримост на политиците е изключително непреодолима и дребнава.

(Записа Борислава Енчева)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай