Студенти в кьошето

Студенти в кьошето | StandartNews.com

Х е студент на Острова и живее там повече от три години. Първо е поработил, след това решил да си опита късмета като студент. До миналата година е получавал без проблеми студентски кредит, за да плаща таксите си в университета.

Живее под наем и миналата година успява да получи без проблем заем от хазната за издръжката си. Според властите на Острова той се дава на всеки гражданин на ЕС, живял във Великобритания повече от три години. Миналата година никой не е поискал от Х да удостовери по някакъв начин, че е пребивавал толкова време в страната. Тази година той решава да повтори опита - кандидатства отново. Само че този път му искат и доказателства за престоя в Англия.

Х не пази документите за платени сметки или чекове от работодателите си за стари заплати. Никой не го е предупредил, че ще му искат такива. И неочаквано се оказва, че не само няма да получи новия си кредит, но и ще връща със задна дата парите, които е получил. Нещо повече - ще му бъде спрян и кредитът за университетски такси, на които като студент от ЕС има право. Всъщност вината на Х не са липсващите квитанции. Единствената му вина е, че е българин.

Защото властите на Острова искат парите си обратно единствено от българите и румънците. Както и да наречем тази клауза от решението им, тя си е дискриминационна. Можеш да си поляк и да не покажеш пукнат документ за тригодишен престой на Албиона, но никой няма да ти откаже заем. Да не говорим, че никъде в Европа не може да има решения, важащи с обратна дата - каквото е искането към нашите студенти да върнат обратно получените вече пари. В крайна сметка не те, а британските чиновници са виновни, че още миналата година не са направили проверка за престоя им на Острова.

Засега от тази мярка най-вероятно ще пострадат малко хора. Сред тях сигурно ще има и такива, които действително са прибягнали до байганьовски тарикатлъци и са пробвали да точат системата на принципа, че никой няма да ги провери. Други чисто и просто не са доразбрали усукания формуляр, докато са го попълвали. Но дори и само един българин да пострада невинно от цялата тази кампания, той е жертва на дискриминация и административен произвол.

А по-лошото е, че покрай цялата тази кампания върху студентите ни се стоварва незаслужено сянката на подозрението, че са дошли на Острова не за да учат, а да точат социалната му система през всички вратички, които са им достъпни. Най-лошото е, че на практика тези хора се оказват незащитени. Властите ни не реагираха, когато антибългарската реторика ни натика в кьошето на Европа и ни направи подозрителни по дефиниция. Не реагират и сега, когато има реални действия на британските чиновници, които могат да бъдат тълкувани като произвол спрямо българите. Всеки да се спасява сам. Неспасилият се най-вероятно няма да се върне тук, особено ако вече е усетил горчивия привкус на това родината ти да те смята за ничий. Впрочем и в коментарите под публикациите за спрените кредити в интернет се чете такъв нихилизъм спрямо сънародниците ни, че чак ти става страшно.

След като свои плюят своите и са категорично убедени, че всички сме лош материал, защо трябва да ни щадят британците? Защо да не ни измислят какви ли не бюрократични премеждия в кафкиански стил, докато въобще се откажем от каквито и да било права освен от правото да стоим в ъгъла? Най-тъжното е за младите хора, заминали там, които ще получат един подранил урок за това какво е да си ничий. Не е едно и също с това да си гражданин на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай