Стоян Тонев: Касата е платила само 70% от дейността на болниците

Стоян Тонев: Касата е платила само 70% от дейността на болниците | StandartNews.com

491 млн. лв. е дефицитът на здравната каса за тази година. От вътрешни резерви и повишена събираемост на приходите НЗОК може да намери около 160 млн. лв. Трябва ли държавата да покрие останалите 330 млн., както поискаха лекарите? "Стандарт" започва дискусия сред шефове на болници и здравни експерти. Днес ви предлагаме мненията на ген. Стоян Тонев, зам.-кмет с ресор здравеопазване в София, и д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър.

Ген. Стоян Тонев

Здравната система не може да работи, без да се покрие дефицитът от 330 млн. лв. в нея. Ако това не стане, тя трябва да бъде обявена във фалит. Но аз се надявам на разума на управляващите, за да решат този проблем. Другият изход е въпрос на промени.

За съжаление към момента Касата не е изплатила дори надлимитните средства, които трябваше да ни даде на 25 този месец за април. Това затруднява 60% от болниците да дадат пълни заплати. Лимитните средства, които касата ни е изплатила досега, са около 70% от реалната дейност на болниците. Те са достатъчни, за да се платят на 90% заплатите, но болниците имат и задължения за лекарства, за консумативи, режийни. Тоест неизплащането на надлимитните води до увеличаване на дълговете на болниците.

Причините за натрупването на дефицита в касата е неплащането в пълен размер на вноските от държавата, както и прехвърлянето към нея на онкомедикаментите и други дейности. В момента здравната система работи в режим на оцеляване. Предполагам, че и тази година около 150 млн. лв. от дефицита на касата ще се прехвърлят за следващата. Финансов недостиг ще има дотогава, докогато държавата няма ясен ангажимент за хората, които не се осигуряват или за ограничаването на частните болници, или за разбиването монопола на здравната каса. Всяка една от тези мерки би повлияла добре на общата система и даването на пари трябва да бъде свързано с ясни законодателни промени. Когато тези реформи не са извършени, даването на пари е неизбежно, и то трябва да бъде на 100%. А когато промените са извършени, тогава ще има и промени в работата на болниците. Но ако и следващият парламент не направи нещо в първите шест месеца от управлението си, няма да предприеме реформи и до края на мандата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай