Неделя,

Спрете узаконените кражби в енергетиката

От: Администратор -
1720
Спрете узаконените кражби в енергетиката
A
A
A

В последните 22-23 години българската енергетика е като дойна крава, всеки я дои и в крайна сметка я доведохме до колапс. По груби сметки източените пари са 2-3 млрд. лв. и повечето участници от няколко години са в един омагьосан кръг на задлъжнялост. НЕК дължи на централите, те на мините, те пък на доставчици и клиенти и т.н. Но в този енергиен микс има и преяждащи и всички ги знаем кои са. Това са трите бивши ЕРП-та, сега частни електроразпределителни дружества. От 2009 г. насам на тях нищо не им се отказваше - покриване на всякакви разходи, бонуси и т.н. Сред преяждащите са и двете американски топлоцентрали, на които някога предоставихме заробващи за държавата дългосрочни договори за изкупуване на произвеждания ток. Сред галениците са разбира се и собствениците на фотоволтаиците. Мой познат, които има такава слънчева централа, преди време ми призна, че стартирал с печалба 287% ?!. Представяте ли си за какво ограбване става дума...

Аз го казах и на самия министър-председател Пламен Орешарски преди време: ако държавата не си върне тези законно откраднати милиарди, енергетиката няма да се оправи. Как ли? Като покани на масата и започне да преговаря с всички, които са привилегировани, за да предоговори условията. В енергетиката всички участници са като в алпинизма - на едно въже, и ако се скъса някъде - всички политат в пропастта.

Ще преразгледате ли таксата от 20% за ВЕИ?

Меглена Русенова, председател на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация

1. Каква е причината българското правителство да поддържа политика на дискриминация на ВЕИ сектора и не смята ли да преразгледа наложената ретроактивна мярка за 20% такса върху приходите на фотоволтаичните и ветроенергийните централи?
2. Какви действия и политики ще предприеме правителството, за да изпълни приетите от Европейския парламент нови мерки, целящи до 2030 г. 30% от потребяваната енергия от държавите членки да бъде от възобновяеми източници?
3. Как правителството смята да реформира енергийния сектор - да го модернизира или да запази статуквото?


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички