SOS по български

SOS по български  | StandartNews.com

В деня на съставянето на поредния кабинет едва ли някой се съмнява, че гемията на българската държава вече е поела прекалено много вода и е въпрос на време да потегли към дъното. Затова беше голямото бързане: паническа оставка на предишното правителство, блиц предсрочни избори, мимолетен служебен кабинет, набързо скалъпен нов парламент, подкрепен едва от половината понечили да гласуват и - нов екипаж на дървената национална гемия начело с поредния нов гемиджия.

Нищо че коритото продължава да лови европейския и балканския вятър с кърпени платна, а моряците му все още запълват пробойните в изгнилите дъски със смола и кълчища! Важното е, че на мачтата се вее европейски флаг и на него има радиостанция, която всеки момент може да започне да предава страховитите три точки, три тирета и отново три точки, сиреч познатия на всички моряци по света сигнал за бедствие SOS. След който, ако все пак те спасят от гибел, обикновено заживяваш така, че понякога започваш да тъгуваш по морското дъно.

Зад тези метафори всъщност се крият родни реалности. В първите дни на май след ревизия ЕК понижи оценката си за икономическия растеж на страната за тази и 2014 година респективно до 0.9 и 1.7 на сто. Само два месеца по-рано комисията очакваше растежът в България да бъде 1.4 и 2 на сто догодина. Според данни на НСИ спадът на потреблението през първото тримесечие на 2013 е с 1.3 на сто, износът е нараснал с 1.8, но в замяна на това вносът се е увеличил с 3.2 през същия период. В тази връзка АФП отбелязва, че "крехката българска икономика" през миналата година е регистрирала растеж на своя БВП с 0.8 на сто по-малко от прогнозираните от кабинета на ГЕРБ 1.2%. "Неубедителните резултати от предсрочните избори, довели до формирането на тежко фрагментиран парламент и ограничили възможностите за съставяне на стабилно правителство в най-бедната членка на ЕС, поставят нови трудности пред малката и отворена икономика на страната", посочва агенцията.
Какво прозира зад цялата тази "политическа, социална, икономическа и парламентарна", по определението на държавния глава Плевнелиев, буря? Най-точен отговор на този въпрос даде през април еврокомисарят по икономиката Оли Рен. Направи го в анализа на ЕК на рисковете от макроикономически дисбаланси в страните членки. В него за България се казва, че фирмите масово са закривали работни места, вместо да намаляват заплати, в резултат от което заетостта в страната е сред най-драстично спадналите в ЕС. Безработицата е концентрирана сред уязвими групи като младите и нискоквалифицираните, расте и делът на дългосрочно безработните, като броят на хората на улицата е достигнал до 12% през 2012 г. и продължава да се повишава.

ЕК посочва и високата външна задлъжнялост, въпреки че България има относително нисък дълг в ЕС. Като контрамярка се препоръчва привличане на повече капитали в производството и по-добро усвояване на парите от еврофондовете. Корпоративната задлъжнялост в нефинансовия сектор е определена като сериозен повод за тревога. Забавените плащания на кредити, наеми и доставки на стоки и услуги са доказателство за продължаващите трудности пред частния бизнес, отчитат в Брюксел. Свиването на вътрешното търсене, включително и инвестициите, води до риск от блокиране на икономиката в ниски темпове на растеж, а оттам и по-трудно намаляване на нивата на дълга, се отбелязва в доклада. От друга страна, известният анализатор от Института за пазарна икономика Красен Станчев точно отбеляза в медиите, че драматичният спад на чуждестранните инвестиции в страната не е бил в резултат на изчакване на резултатите от изборите, а защото "улицата и част от политически сили искат да изгонят инвеститорите, а прокуратурата, без да й е работа, дава съвети в областта на енергетиката".

Сега предстои да се разбере дали гемиджията Орешарски и неговият лоцман от БСП Станишев ще успеят да стабилизират бързо потъващата национална гемия, или скоро в ефира ще полетят тревожните позивни за помощ. Впрочем МВФ, Световната банка и други подобни институции отдавна вече се ослушват и вероятно нетърпеливо потриват ръце. Просто техният бизнес е такъв, а нашият - да се давим, както през 1997-а в овехтялата дървена гемия с кърпени платна. И те да ни спасяват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай