Солени глоби на пътя, но да ги плащат

Солени глоби на пътя, но да ги плащат | StandartNews.com

Българинът си взима поука най-добре, когато го ударят по джоба. В тази насока е и драстичното увеличение на глобите, предвидено в окончателните промени на закона за движение по пътищата, гласувани от депутатите вчера. Целта е ясна, търси се възпиращ ефект. Човек трябва да си направи много ясна аритметика, за да не попадне в такава ситуация, когато ще бъде наказан. След като си помислиш каква глоба те очаква, ще си помислиш дали пак да минеш на червено или да натискаш педала и фучиш със скорост, далеч над разрешената. Много хубаво е и това, че регистрационните номера на автомобилите ще се свалят за срок от шест месеца до година, когато водачът е без книжка или е употребил наркотици.

Черните хроники са пълни с примери за жестоки катастрофи, когато човекът зад волана е неадекватен. Необходимо е обаче да има последващ контрол, за да се види дали този шофьор ще продължи да кара без свидетелство за управление. Напоследък пътните полицаи всяка седмица хващат хора, които карат без книжки.

Затова по-строгите мерки в тази насока бяха просто задължителни.

Стигаме и до въпроса за събирането на глобите. Защото едно е те да се налагат, а съвсем друго да се накарат провинилите се шофьори да ги платят. При това навреме. Казвала съм го и друг път, продължавам и сега да твърдя, че според мен трябва да се промени и осъвремени закона за административните нарушения и наказания. Той е от 1967 година и просто вече не е адекватен. Трябва да стане така, че като извършиш нарушението, веднага да си платиш наказанието. В Холандия първо плащаш глобата, а след това обжалваш. В Австрия пък пътните полицаи имат постерминал в колите.

Там, където има тунели, има и камери за средна скорост. Още в тунела те предупреждават, че си превишил скоростта. Ако обаче си нагъл и продължаваш да караш бързо, на излизане от тунела те спират полицаи. И ти казват, примерно, дължите 300 евро глоба. Шофьорът казва, че няма толкова пари. Тогава пътните полицаи вадят постерминала, слагат ти картата, пък ти ако искаш, на следвашщия тунел се движи с превишена скорост. Като ти вземат на няколко пъти по 300 евро, въпросът приключва.

Все пак никой разумен човек няма да иска де се разори заради безумно шофиране. У нас обаче има много водачи, които карат с десетки неплатени актове. Това им дава самочувствие да продължават с нарушенията. В смисъл, че те се чувстват недосегаеми.

Наказанията, които са част от превенцията, не се случват така бързо, за да могат хората да ги усетят. Например полицията наказва даден водач за това, че той е превишил скоростта. Докато обаче електронният фиш или акт стигне до етап на плащане, глобата се забавя някъде във времето. И ако започнат обжалвания, съвсем се размива. Затова трябва да се действа по-бързо. Иначе и от солените глоби ползата няма да бъде голяма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай