Шифърът на Райков

Служебният кабинет успя да укроти бесовете

Шифърът на Райков | StandartNews.com

"Въпреки медийния линч запазихме високо ниво на обществена подкрепа", обяви на прощаване Марин Райков. Служебният премиер има известен повод за оплаквания от медийните грубости, но предишните и следващите управници изпитват на гърба си далеч по-болезненото плющене на обществения камшик.

Правителството остана 78 дни на власт, но успя да даде на всички нужната глътка въздух и спокойствие насред задълбочаващата се социална, икономическа и политическа криза. На първо място неговото сформиране показа колко трудно е в България да бъдат намерени авторитетни фигури - без корпоративни и партийни зависимости, без съмнително минало и с достатъчен професионален опит. Президентът Росен Плевнелиев и неговият фаворит Райков успяха да прекосят бурното море без корабокрушения и отклоняване на курса. Правителството успя да изнесе без сериозни гафове и забележки една наситена с компромати и шпионски скандали предизборна кампания ида осигури криво-ляво нормалното провеждане на честни и демократични избори.

Райков и неговият екип застъпиха на вахта на "Дондуков" по време на масови протести, радикални настроения и напълно свалено доверие от парламента и политическите партии. Поеха кормилото в обстановка на хаос и тежка политическа конфронтация и разбунено гражданство, което нетърпеливо очакваше незабавни действия и спиране на пропадането в бездната.

Министрите успяха да премахнат пречките пред завършването на ключови инфраструктурни проекти като "Дунав-мост 2" и магистралите "Тракия", "Струма" и "Хемус". Пренасочиха 41 млн. лв. за социални разходи, като спешно осигуриха финансирането на обществените трапезарии.
Върху икономическия министър Асен Василев се струпа лавината от проблеми в енергетиката, които той започна да решава. На първо място той принудително ограничи производството на електрическа енергия, която заплашваше да срине системата заради комбинацията от ниско потребление и свръхпроизводство. Василев възложи на Европейската комисия и Световната банка да изготвят анализи за развитието на енергетиката, които представи в последните дни. Заедно с това икономическият министър изработи и стратегия за покриване на дефицитите в системата и намаляване на дълговата спирала, която се изчислява на 1 млрд. лв. годишно в енергийния сектор.
Остава неговите наследници да проявят и да се изправят срещу колосалните корпоративни интереси, за да започне излизането от блатото.

Под масирания граждански натиск правителството въведе обществените съвети, чиито членове бързо влязоха в ролята на надзорници и съветници на министрите. Този експеримент си струва да бъде продължен и разширен, още повече че гневът на улицата беше предизвикан отчасти и от усещането, че институциите работят без контрол и прозрачност, сами за себе си.

Освен укротяването на бесовете, възстановяването на гражданския мир и връщането на институциите към нормален ритъм кабинетът може да отчете като постижение и факта, че нито един министър не се забърка в пикантен скандал или тъмна афера, не лепна черна точка в биографията си. Повечето от титулярите показаха стил и компетентност да управляват, което тепърва ще им послужи. Вероятно служебните министри и занапред ще бъдат често споменавани при подреждането на бъдещи правителство. Кабинетът "Райков" определено ще бъде причислен към положителните примери за кратки, но ефективни управления, каквито почти нямаме в най-новата ни история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай