Селски шерифи няма да спрат апашите

Селски шерифи няма да спрат апашите | StandartNews.com

Жандармерия с разследващи функции и агентурен апарат ще е по-ефикасна срещу битовата престъпност, казва Тихомир Безлов

 

Идеята да се прати полицай във всяко село, лансирана от премиера в оставка Бойко Борисов, не е от вчера. Много политици са я предлагали
като радикална мярка срещу битовата престъпност.
Не мисля обаче, че тя е кой знае колко ефективна. Наивно е да се смята, че селският полицай ще излезе въоръжен на мегдана и ще пребори от раз апашите. Огромният проблем в селата са големите групи социално слаби, които пъплят като скакалци и крадат каквото сварят. И един полицай едва ли е в състояние да ги озапти. Между другото, на много места в България има засилено присъствие на служители на реда, но от това битовата престъпност не е намаляла. Проблемът там е, че крадците ги хващат, но понеже престъпленията са мижави не се образуват производства или пък се прекратяват поради малозначимост.
На практика дребните бандити продължават да вършеят, докато текат безкрайни разследвания.
На въпросния апаш му се трупат десетки дела и
накрая – нищо. В същото време се разкриват много малка част от тежките престъпления, които водят до ефективни присъди.
Според мен е по-ефективно по селата да се пратят формирования от типа на жандармерия, в която да има разследващи структури с възможност да плащат и да развиват свой агентурен апарат. На тази жандармерия трябва да й се помогне с ескпертиза, групите да са мобилни, и да се съсредоточат в райони с висока концентрация на престъпност.
Иначе, със сигурност 1000 полицаи, командировани по селата, ще направят разлика спрямо сегашната ситуация, но това няма да реши проблема.
Освен това с оглед предстоящите избори политическата реакция на инициаторите за селската полиция ще бъде: "Ето, ние се грижим за хората". Другите обаче ще кажат: "А,
накрая се сетихте заради изборите".
Така политическото говорене ще понижи допълнително ефективността на идеята.
Проблемът на България е, че има огромен брой малки населени места. И за това не е виновна демокрацията, довела до миграцията към големите градове. Причината за многото малки планински села трябва да я търсим още в османското владичество. Тогава плодородната земя попада в ръцете на бейове, спахии, чифликчии и българското население е изтласкано нависоко в планините. И там са оцелявали с животновъдство. Тези села остават и после постепенно започват да отмират. И сега там са останали по 10-15 човека, някъде и по двама- трима.

Друга погрешна теза е, че по време на социализма селата живват. Напротив. Ако погледнете демографията на Балканите и България ще видите, че през 1989 година населението ни е 30% процента селско. В Румъния то е 55-60%, в Сърбия - 50%. Така че копирането на съветския модел за урбанизация и индустриализация създава големите областни градове, строи заводи с неясна реализация на продукцията. Така че процесът на обезлюдяване започва през 60-те години и за това не е виновна демокрацията. Неслучайно тогава започнаха ученическите и студентските бригади – нямаше работна ръка.
Битовата престъпност обаче не трябва да се приема само като български патент. Често възникват дискусии с европейски криминолози и те извеждат същия проблем. Примерно в Италия и Австрия имат подобни тревоги. И
проблемът там е създаван основно от наши и румънски роми. В Италия има много случаи на насилие, особено на убийства и грабежи на възрастни хора точно в малките населени места. Това вече е тема и проблем на цяла Западна Европа, защото тези криминални групи са много мобилни, вършат престъпления и бързо се придвижват през границите. В Европа залагат много на сътрудничеството между полицейските служби за противодействие на тази престъпност.
У нас този проблем взема друго измерение – вече никой не иска да се занимава с определен тип животновъдство, защото се краде. Стопаните се отказват от някои зърнени култури, например царевица, по същата причина. Друг български проблем е, че нашето население по селата е апатично. Вземете една Гърция, там хората сътрудничат активно на полицията, докладват, съобщават за кражби и насилие. Нашите предпочитат да мълчат докато не станат те самите жертви.

Сложен проблем е битовата престъпност – вземете Русия, затворена държава, с много милиция, и пак с ужасяваща престъпност. Така че да помислим първо добре, преди да хвърлим тези 1000 полицаи по селата. С тях сигурно ще има промяна, ще бъде въведен известен респект, но те няма да решат проблема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай