Сексът и векът

Сексът и векът | StandartNews.com

Правилата на играта - от "Мъжът и жената интимно" до "Градски речник"

В секса няма нищо привлекателно от гледна точка на естетиката, твърди прашясъл мъдрец. Вече чувам как целокупното човечество не просто е готово да не се съгласи с него, а направо да го анатемоса. Няма да твърдим, че тази планета съществува само заради секса, но не отричаме, че той е от движещите й сили. След Адам и Ева при всички обществени строеве любовта е от причините хората да се събират, воюват, разоряват и дори самоубиват. По-различно ли са се любили, ухажвали, развеждали в първобитнообщинния от феодалния строй? Капитализмът, социализмът или демокрацията са златното време за секса? Дори Маркс и Ленин мълчат. Нашите специалисти и кръжочници са по-речовити. Един казва една едно, втори - друго, и накрая нищо. Истината не е като жена с дълги крака, та да бият на очи отдалеч. Всеки строй има своя идеология, философия и отношение към различните форми на съвкупление между мъжа и жената. Всеки век - също. Но никой не отрича еротиката.

Двадесети век роди сексуалната революция. Младите я приветстваха. По обясними причини старите я отрекоха, но тайно съжаляваха, че е закъсняла и не могат да се включат в нея и да се възползват от благините й. И днес в някои държави жена, загубила девствеността си преди брака, е пребивана с камъни. Нрави. Орална любов за малко не прати на трудовата борса един от най-силните мъже на планетата, президента на Съединените щати Бил Клинтън - на върха на славата му. България погледна на случката хладнокръвно и с лека усмивка. Драмата й се стори измислена, превзета, пресилена и дори фалшива. Логичният ни извод бе: У нас подобна простотия не може да стане. Родните стажантки не са такива, президентите ни - също. Затова сме на предпоследно място в света по сексскандали на глава от населението. (На последно е остров Дока в Тихия океан. Той все още не е заселен.) През социализма партията мъдро ни учеше, че по въпросите на секса трябва упорито да се работи, а не да се говори.

Според изследователи от близкото минало любовта е измислена от комсомолците, за да не си плащат. Бакшишът унижава човешкото достойнство, пишеше в банята, бръснарниците и ресторантите. Логично това пренебрежение към унижението се пренасяше и върху секса. Официално се разменяха само чувства, но не и банкноти. Така е прогресивно, твърдяха партийните ни другари. Те бяха най-красивите, умни и желани мъже в републиката. Службите им ги извисяваха до ранга на божества, правеха очите им сини и заличаваха любовните паласки. В очите на жените те бяха като манекени от последната седмица на модата в Милано. На ласките с тях се гледаше като на сериозна идеологическа работа. Откажеш ли им, все едно отказваш на партията. А това вече не е добре. Най-строго се наказваха увлеченията. Влюбването в партийната другарка бе равносилно на политическа смърт. Разводът бележи край на кариерата, изхвърля избралия свободата от служебната кола и го качва директно в трамвая. Умните не се развеждат. Твърди го още банкерът Буров. И не ги изключват от партията, добавяме ние.

Ранният социализъм, в който звучат бригадирски маршове и комсомолският устав, е над Библията, отрича думата секс като неприлична. Еротичните събития дори в книгите на класиците изчезват още преди да влязат в печатницата. Казват, че по този повод великият Габриел Гарсия Маркес попитал: А вие как се размножавате? Да не би чрез делене.
Списание "Плейбой" естествено попадаше под тежка възбрана. Митничарите го преследваха повече от наркотиците. Нелегалното му притежание се считаше за тежко престъпление, за което, както е казал поетът, не потупват по рамото. Филмите, преди да се появят по екраните, старателно се подстригваха. И ако все пак някоя гола гърда или задник оцелеят незабелязани от ножицата на цензурата, то тогава набързо изрисувана отвратителна табела цъфваше над касата: "Филмът е забранен за учащи се".

Много по-късно по книжарниците си появи книгата на Зигфрид Шнаба "Мъжът и жената интимно". Всъщност и това не е съвсем точно, защото споменатото томче се продаваше само под рафта. Заради непрестанните ухажвания книжарките вирнаха носовете си, а ценната духовна вещ на библиотеката в хола говореше за истинското благоденствие на притежателя й. "Чете ли "Мъжът и жената интимно?", стана въпрос, задаван при всяка среща. И никой не смееше да даже, че не е. Защото още предговорът те стиска за гърлото. "В известното си писмо до ЦК на ДКМС др. Тодор Живков недвусмислено отбелязва: "Въпросите на сексуалната култура, на сексуалното възпитание на младото поколение продължават да стоят почти инкриминирани през обществеността. Невежеството в тази област често подлага на излишен риск физическото и моралното здраве на младежите..."

И по-надолу: "Заслужава особено дебело да се подчертае, че книгата на д-р Шнабл е написана от позициите на комунистическата нравственост и е пропита с голяма любов към човека, висока етичност и една ясна и убедителна тенденция за запазване и укрепване на семейството."

Феноменална книга, наистина. Ето един цитат. "Ако искаме да хвърлим светлина върху всички жизнени проблеми, към които принадлежи и въпросът за правото на човека на полово задоволяване, трябва да се запознаем с трудната работа на безброй човешки поколения за достигане до понятието за качество на човешкото съществувание. Би трябвало да знаем, че както Карл Маркс някога е казал "За човека най-висшето същество е човекът", от това следва, че "На човека трябва да се осигурят човешки условия за живот". Каква връзка само, а? Не беше лесно тогава - трябва винаги да намърдаш някъде цитат на Маркс, а върви го прави, когато пишеш за секс. Трудна работа, но все пак - възможна. Забавно е как книгата гради възпитан синхрон между желанието да образова в сферата на интимното и все пак да се движи в линията на социализма. Ето кои са основните постулати, които томчето изтъква в полза на това, че сексът е част от социалистическия прогрес.

 Вече не е валиден старият частнособственически принцип "Жената е подвластна на мъжа".

 В любовта и брака жената има еднакво право на начин на живот, формиран според нейната индивидуалност.

 В половите отношения жената не е само обект на мъжа, а има същото право на задоволяване, както и той.

 В любовта не бива да има егоизъм, а двамата да вземат и да дават по равно. Ленин казал в разговор с Клара Цеткин: "В сексуалния живот се проявява не само даденото от природата, а и култивираното..."

Така беше при социализма. Чукането се извършване от "позициите на комунистическата нравственост", но любещите се целуваха, прегръщаха и пъшкаха досущ като Адам и Ева. И тогава бе в сила законът на Мърфи в онази му част, която казва, че "Жената никога не забравя мъжете, които е можела да има, а мъжът - жените, които не е могъл". Дори мъдростите на Уди Алън са като че ли написани за онова време: "При секса е като при играта на карти. Ако нямаш добър партньор, трябва да имаш добра ръка". Много по-късно се появи секстройката на плажа. В български вариант тя значеше: двама се чукат, а третият пази дънките...

25 години по-късно

Преходът в политически план едва ли ще завърши скоро, но в сексуален разкрепостяването отбеляза огромен напредък. Правилото "Сексът продава" се превърна в максима, следвана от куп маркетолози до степен, в която дефицитът на клипове, снимки и думи в близкото минало е вече препълнен и пренаселен - и понякога буди дори скука. А кой би повярвал, че ще е необходим само четвърт век, за да може жени да търсят популярност, публикувайки домашните си сексклипчета в мрежата (Памела Андерсън, Парис Хилтън, Ким Кардашян и много други). В Щатите и Западна Европа пък от години съществуват клиники за хора, пристрастени към порното; на пръв поглед безобидна зависимост в сравнение с тази към алкохола или наркотиците, която обаче често пречи на евентуално обвързване. А авторитетите на интимните правила отдавна не наподобяват деликатността на Зигфрид Шнаба. Вместо това се изместиха към шоубизнеса. Сериалът "Сексът и градът" според мнозина психолози буквално е предизвикал, оформил, създал и вдъхновил начина, по който модерните жени избират как и с кого да прекарват нощите си. "Жените са за приятелство. Мъжете - за чукане", накратко твърди Саманта. А гуруто на нежната половина на човечеството - Кери Брадшоу, пита: "Ние сега... дали сме романтично увредени, или сме просто кучки?". Няколко години по-късно дойде и другият голям хит - "Калифорникейшън", в който Дейвид Духовни изигра сексуалните фантазии, фрустрации и желания на модерния мъж.
Сексуалната революция, която пък предизвикваше масово одобрение, вече започва да разделя по равно лагерите. Либералният свят явно носи вграден стремеж към свалянето на табутата, без да се интересува дали е стигнал твърде напред. Триумфът на Кончита Вурст на "Евровизия" бе наистина превратна точка, а вече да си скандален е почти невъзможно, тъй като лимитът е почти достигнат. Очаквано идеята за семейството все повече отпада от дневен ред, а моногамията започва да изглежда като мираж от ученическите години: не защото е неестествена, а защото сексуалните "атаки" върху въображението на съвременния човек са прекалено силни и различни от онова, което животът и любовта само с един човек предлага. Рапърите от "Лого5" имат точна реплика, описваща добре контраста между сега и преди: "Родени сме във времето с аборт и ин витро - какво ли би казал другарят Георги Димитров?"

Сленгове и лафове

Един от най-популярните сайтове, "Urban Dictionary" (Градски речник), има за цел да представи всички възможни сленгове и лафове, които нахлуват в уличния език. Повечето от тях, най-вече тези, свързани със секса, са особено цинични и се радват на одобрение само от хора, за които силната вулгарност е синоним за добро чувство за хумор. Според градския речник съществува секс тип Подлец. Което ще рече: влизаш при жената, свършваш си работа и докато спи, й открадваш телевизора. Ето кои са едни от най-известните термини от градския речник.

Нинджа

Ситуация, в която сте повече от няколко души в стаята, които не са ти особено близки, и се налага с партньорката да сте тихи като нинджи.

Ала Фейсбук

Забивка за една вечер с човек, с който все още не сте разменили толкова думи, колкото обикновено изисква кратък чат във Фейсбук - 140.

Отчаян спам

Онзи момент, в който в изблик на отчаяние хващаш телефона си и пускаш поне пет покани към различни жени/мъже, с идеята поне един да се върже и да излезе някъде с теб. Идеята е, че си толкова отчаян, че дори не ти минава през ума вариант, в който да отвърне повече от един и да се чудиш какво да правиш.

Секзорсизъм

Често вземано решение - при болезнена раздяла с любим човек се отдаваш на секзорсизъм (от секс и ексорсизъм - окултната практика на прогонване на духовете), при който гониш демона на предишната/предишния с тялото на следващата/следващия.

АБВ интимности

Онзи момент, в който вече тръпката си е отишла и сексът се е превърнал в рутина - след "а" следват "б" и "в" и толкоз. Навици.

Прекомерно развит слух

Дарба, развиваща се предимно в пубертета: слуховият апарат започва да става суперсилен, защото постоянно следиш дали майка ти няма да влезе в стаята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай