С балканската карта се цака за евровота

Мерките срещу българи и румънци няма как да се прекарат през ЕС

С балканската карта се цака за евровота | StandartNews.com

Един от факторите, които ще повлияят на цялостния образ на Европейския съюз през следващата година, са ограниченията за българи и румънци, които Великобритания се опитва да наложи. Тази стъпка, колкото и интересна да изглежда вътрешнополитически, чисто технически и политически няма как да се прокара през ЕС, защото това е опит да бъде съборен един от основните стълбове на интеграцията. Това, което Лондон прави всъщност, е нарушаване на фундаменталните права. Освен това преди няколко дни се оказа, че подобни действия нямат особена подкрепа и вътре в управляващата коалиция на Великобритания. Вицепремиерът Ник Клег, който е водач на либералдемократите, реагира много остро. Дори и това да е един добър ход за трупане на вътрешнополитическа популярност въпросът дали ще има някакъв ефект е много съмнителен. Много е естествено богатите да се опитват да подчинят по някакъв начин по-бедните. Отчасти именно това е целта на ЕС. От друга страна обаче, единният пазар предполага еднакви правила за всички граждани на страните членки. Но като цяло няма как да се следва само такава политика, защото просперитетът на богатите до голяма степен зависи от по-бедните.

През 2014 г. ни очакват и европейски избори, при които обикновено има няколко закономерности. Едната е, че има сравнително ниска избирателна активност. В резултат на това свръхпредставени са по-скоро партии, които имат по-емоционално отношение към съюза. Втората е, че се появяват доста разделения по линията на вътрешнополитически борби във всяка страна членка и се обръща по-малко внимание на общите за ЕС интереси. В този ред на мисли, очаквам на предстоящите избори

крайната десница и евроскептиците да реагират по-силно

Франция е особено важна страна и е много вероятно да вземе надмощие. Това представяне ще е интересна тема. И друго интересно е кой ще надделее на евроизборите през май - Европейската народна партия или европейските социалисти, защото този резултат ще предопредели кой ще оглави комисията и Европарламента.
Не знам доколко бежанците и нелегалните имигранти ще променят образа на ЕС. Може би дотолкова, доколкото тази тема винаги е била добра почва за виреене на всякакви екстремистки партии. Но самите политики по интеграция, по даване на убежище и хуманитарен статут се регулират по-скоро на национално ниво. Въпреки че отговорността е в отделните държави, може би накрая ЕС ще изпита ефекта от настроенията на самите партии по този въпрос. Но относно бежанската вълна съюзът има по-скоро координираща роля.

Най-прясната новина от последната седмица е подписването на споразумението между Турция и Европа за реадмисия. То ще засегне и България по-скоро в позитивен план. Самото споразумение беше изготвено преди няколко години, просто Турция дълго време се колебаеше дали да направи последната крачка, защото искаше

да изтъргува подписа си на възможно най-висока цена

Иначе подобни сделки ЕС сключва постоянно с всички свои съседи. А за България това е добра новина, защото това отваря възможност за експулсиране към Турция. Вече имаме законови основания да направим това, когато е минала процедурата на дадено лице, без да му бъде даден бежански статут и хуманитарна закрила. Но ефективността на споразумението много зависи и от написаното с дребен шрифт и колко е усложнена процедурата. Между Гърция и Турция вече съществува такова, но процедурата е толкова сложна, че то не може да върши пълноценна работа. Когато започне вече да се прилага, ще видим доколко е ефикасно. От такава гледна точка това е много важен инструмент за България и аз неведнъж съм казвал, че ключът към решаването на отношенията ни с Турция е именно в Брюксел. Ако се стигне до сделка за визите, това също ще има позитивен аспект, защото Турция в крайна сметка ще стане външна граница за ЕС. Отделно че едно такова решение ще отключи много врати на българската икономика.

(Записа Борислава Енчева)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай