Руското ембарго като шанс за БГ бизнеса

Руското ембарго като шанс за БГ бизнеса | StandartNews.com

Дойче веле

Първите залпове в търговската война на Русия със Запада вече са факт. Обявената от Москва забрана за внос на храни от САЩ, ЕС и други големи доставчици принуждава Брюксел да обсъжда варианти за компенсиране. Предварителни анализи сочат, че ефектът от руската забрана за внос на храни ще бъде ограничен за БГ производителите - експортът за руския пазар е малко под 2 на сто от общия. Някои търговци вече видяха "вратички" за износа на храни, плодове и зеленчуци през съседните Сърбия и Турция, където могат да създадат свои подразделения и чрез тях санкциите да бъдат заобиколени. "Търсенето на нови пазари на мястото на руския не е лесно, но е ясно, че отсега 40-те засегнати местни фирми, които изнасят храни за Русия, следва да потърсят нови в неевропейски трети държави", казва зам.-председателят на БСК Камен Колев. Той припомня, че въпросните "трети пазари" са спасили българския бизнес в кризата през 2011 г. "Тогава България успя да компенсира спадналия износ с увеличени продажби в Китай и други държави от Азия и Арабския свят", казва икономистът от БСК. Друго застрашено перо в българския износ за Русия са медикаментите. Техният обем съставлява 30 на сто от общия експорт и възлиза на около $250 млн. Макар засега да не са засегнати от ответните санкции на Москва, твърде възможно е в бъдеще и върху тях да бъде наложена забрана. Колев смята, че като качество и цени българските лекарства са конкурентоспособни и техният пазар също може да се диверсифицира към Третия свят.

Според български медии Москва планира ответни санкции и срещу туризма на Черноморието. Цитиран е депутатът от Горната камара на руския парламент Николай Журавльов, който предложил да бъдат увеличени таксите за руските туристи в чужбина. Не е ясно дали това се отнася до цената на визите им или за цените на самолетните билети. За България подобно развитие може да означава намаляване броя на 500-те хиляди руски туристи, прекарали ваканцията си на Черноморието през трите летни месеца на миналата година, както и евентуални неприятности за около 300 хиляди постоянно живеещи в България руснаци, собственици на половин милион жилища - главно по крайбрежието. Членът на УС на Варненската туристическа камара доц. Стоян Маринов казва по този повод, че има решение за българския туристически бизнес - цените за европейския и германския пазар да бъдат намалени за хотелите и услугата "All inclusive" (за руските туристи сега те са по-високи!). "През 90-те шефът на германската фирма "Некерман" казваше, че България не трябва да обръща внимание на руския пазар, тъй като той е опасен. Може би тогава е имал право, но все пак оттам идваха туристи, които плащаха прилични цени", казва доц. Маринов. Той смята, че Русия действително става кризисен пазар.

В крайна сметка, от българския туристически бизнес зависи дали черноморските курорти ще продължат да се разширяват като безкраен руски лагер "Артек" или характеристиките на този доходен отрасъл ще бъдат променени. Което важи и за останалите сфери от българо-руските търговски отношения. Затова вместо да се паникьосват пред потенциалните заплахи от руските санкции или контрасанкции, по-добре е деловите среди в България разумно да оценят възможностите за печалба и да превърнат рисковете в ползи.

(Със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай