Реагираха ли по правилата служби на бомбената заплаха?

Реагираха ли по правилата служби на бомбената заплаха? | StandartNews.com

Реагираха ли по правилата специалните служби на бомбената заплаха на Летище София? Доколко страната ни е уязвима към терористичните закани от Ислямска държава? Трябва ли постоянно да бъдем нащрек и да се страхуваме от евентуални атаки? За отговори на тези и други въпроси, свързани с терористичните заплахи към страната ни, потърсихме за мнения експертите по антитероризъм полк. Иван Бояджиев и доц.д-р Николай Радулов.

Пресоляване на паниката

Службите действаха по правилата, но пиарката на летището преувеличи опасността

Доц. д-р Николай Радулов, експерт по антитероризъм

За случаи като този на летище София от вторник службите работят по сценарий. Има правила, които са описани и те работят строго по тях. В дейността им няма нищо неправилно или невярно. Когато има повишено ниво на терористична заплаха, трябва да се обръща внимание и на всяка дреболия.

А в конкретния случай има съмнение, то е потвърдено, затова продължават проверките. Всички трябва да се радваме, че най-накрая няма взрив. Но правилата са такива - трябва да се проверява всеки сигнал, за да не стане така, че в един момент някой да бъде пренебрегнат, подценен и да има човешки жертви. Що се отнася до специалните служби и полицията, те са действали правилно. Проблемът е в това, че има явно не добре подготвени хора в летищния комплекс, особено пиарката, която е преувеличила опасността. Това се дължи на нейната недостатъчна подготовка как трябва да действа и каква информация да подава, когато има такива сигнали. Защото да се каже, че има взрив, без да си получил потвърждение от специалните служби, е пресилване на ситуацията. Не мисля, че вчера имаше създадена паника. Имаше малко повече медиен шум, който се крепи точно на това непредпазливо изказване. Мисля, че нищо страшно не се е случило. Напротив, виждаме, че когато има и най-малък сигнал за бомбена заплаха, специалните служби действат. Определено бдителността на тези, които отговарят за такива обекти, в момента е на ниво. Просто трябва да сме доволни, че станахме свидетели на това, че никой сигнал не е пренебрегван. По-скоро в такива случаи, когато резултатът е отрицателен, трябва да се радваме. Защото - първо, няма жертви, второ, службите са отработили координацията помежду си, а тези, които се занимават пряко с обезвреждането на взрива, са си направили едно добро упражнение.

Не мисля, че случилото се на летище София може да е провокация или опит да се тества сигурността.
Всеки го е страх от тероризма, но страхът може да се преодолее и всъщност всеки от нас трябва да прави това, което е по силите му, за да не станем жертва на страха, да не си ограничим живота поради него. А страхът, като капсулиране в себе си, неизлизане от дома, е опасен. И в крайна сметка това, че се страхуваш и си прекъснал връзките си, не може да те спаси от един истински терористичен акт.

Вече правят бомби с дъх на уиски

Полк. Иван Бояджиев, експерт по антитероризъм

В днешно време, щом има съмнения за бомба, винаги трябва да се прави проверка. Службите, които бяха на летището, си свършиха много добре работата. А това, че се създаде паника, не говори добре. Тепърва сега трябва да се огледа микробуса, да се провери обстойно навсякъде. Взривните вещества се правят от различни химически компоненти. Да се види - може би са държали вътре в буса взрив. И това ще се докаже. Кучето това го усеща. Да, в микробуса е било пълно с парфюми. Скоро получих информация, че джихадистите са направили бомба с уиски. Така че нищо не се знае, терористите са все по-изобретателни.

Вече трябва към всяка съмнителна случка да се подхожда като към евентуална заплаха от терор. Защото тогава се впрягат да работят всички сили в държавата. Навремето правехме така. Оставяме един сак с часовник в него в центъра на София. Ако за един час минат 50 човека, от тях половината само го погледнат и изчезват. Даже един беше тръгнал да го краде. Никой не се обажда в полицията. Лошо е, че българинът все още няма доверие в полицията.

Гражданите трябва да бъдат много внимателни, а не уплашени. Видят ли някъде забравени багажи, не трябва да ги пипат. Не трябва даже да говорят по джиесема. Във вторник ми направи неприятно впечатление как някакъв момък дойде на летището, извади GSM и започна да говори по него. Това е абсолютно противопоказано. Със сигнала на джиесема може да се взриви дистанционно бомба.

В чужбина при забравен багаж също вдигат полицията на крак, но ако се намери собственикът, му налагат поне 200 евро глоба.

Случилото се на столичното летище е и един сигнал към терористите, че не могат така просто да се разполагат в България и да правят каквото си искат, защото службите бдят.

Не може да искаш пълни граждански права и свободи и да имаш голяма сигурност. Това са неща, които са противоположни. За да има сигурност, трябва да има нарушение на някои граждански права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай