Призракът на флашките

Скандалът със слуховете около тайния запис даде компроматен тон на евровота

Призракът на флашките | StandartNews.com

"Трудно е да се намери черна котка в тъмна стая, особено ако я няма там", е смятал навремето Конфуций. На пръв поглед и днес у нас би трябвало да е неловко да се говори за вестникарска сензация за вероятен записан разговор, особено когато участниците твърдят, че не са се срещали, а "новината" не е подкрепена с доказателства.

Само че противно на всякаква логика водещите политически дейци три дни не спират от сутрин до мрак да бистрят кьорфишека със срещата между Бойко Борисов, Георги Първанов и Румен Петков, на която ужким те обсъждали създаването и финансирането на АБВ.

Всички засегнати от публикацията в "Галерия" подскочиха като ужилени. Първанов обяви, че ще заведе дело срещу газетата. Борисов разкри, че го преследва "двуврато Паджеро", собственост на службите, и изпрати сигнал до главния прокурор Цацаров. Петков посъветва бивши служители на МВР да спрат да подслушват и следят, за да не берат ядове. От неговите намеци се разбра, че него и Първанов ги дебне частна разузнавателна структура, чиито бос смята, че държи в джоба си прокуратурата. Бившият червен министър допусна, че се следят няколко сегашни министри, висши магистрати и бизнесмени.

Неговият наследник Цветан Цветанов, въпреки че в случая не е сред потърпевшите, намери повод да се оплаче, че и неговият телефон се контролира, и то по линия на МВР и ДАНС.

Ако бяхме подслушвали ние щяхме да сме извадили някой запис, но такива няма", подчерта той пред БНТ.

Сегашният титуляр на поста Цветлин Йовчев бе принуден да опровергае съмненията, че разработва със специални средства опозиционни политици.

Бурната реакция на споменатите в заверата може да се обясни с поговорката "Парен каша духа".
В кампанията за миналите парламентарни избори ГЕРБ беше превърната в боксова круша. Първо БСП ги удари със сигнал до главния прокурор за прословутите "цецомобили", които обикаляли и шпионирали наред противниците на властта по поръка на Цветанов. Беше обнародван дори списък с подслушваните. Разследването разкри доста пропуски в контрола и регламентацията при употребата на "мобилните станции", за което бе повдигнато обвинение на Цветанов. Така или иначе, не се намериха преки доказателства, че дясната ръка на Борисов е дебнел незаконно опонентите си.
Непосредствено след "цецомобилите" гръмна записът на седенката на Борисов, ексземеделския министър Мирослав

Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. Беседата им бе наситена с пикантности, псувни и подробности около търговията с влияние, както и с битов уют от дома на Борисов в Банкя.
Третото активно мероприятие, което порази ГЕРБ, беше аферата с бюлетините от печатницата в Костинброд. Прокуратурата не успя да докаже нищо от тиражираните спекулации, че са подготвени за изнасяне с бусове с двойни дъна и предназначени за подмяна на изборните книжа.

Затова Цветанов и Борисов, както и Първанов и Петков превантивно вдигнаха аларма в случай че гръмне поредната флашка и наистина бъде обнародвана стенограма или се появи аудиозапис.

Хилавият, но извънредно шумен скандал със конспирацията АБВ - ГЕРБ, е ясно знамение за започналата кампания за Европейския парламент. Злокобен знак, че вместо да обсъждат проблеми и програми за тяхното решаване, водещите играчи отново пак залагат на компроматни атаки. На парламентарните избори през 2013 г. "тактиката на омерзяване" донесе успех на големите партии с твърди ядра. Ниската избирателна активност изпрати в Събранието само четири формации, а посланията на новите политически звезди бяха удавени в зашеметяваща серия от скандали. При сегашното разположение на силите обаче Борисов и Цветанов, които преди година печелеха "Оскари" за злодеи на деня, сега използват всяка секунда ефирно време за вживяване в ролята на жертви. Отделно едва започващият развод между БСП и АБВ дава индикации, че също ще мине под знака на черната пропаганда и семейните истерии. Преди да тръгнат на "кални войни", в които ще изпоопръскат взаимно, добре е партийните централи да се замислят за възможните разрушителни последици върху цялата демократична система, която и без това е тежко болна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай