Вторник,

Пренареждане на политическия пъзел

От: Администратор -
2767
Пренареждане на политическия пъзел
A
A
A

След местния вот гласът на опозицията и АБВ може да тежи повече от този на Патриотите

Наскоро участвах в разговор заедно с двама висши представители на властта. Единият от ГЕРБ, другият от Патриотичния фронт. Познавам ги отдавна - приятели и съмишленици, превърнали уважението помежду си в перфектен управленски екип. В онзи ден обаче обичайната им топла прегръдка бе отстъпила място на строгото, протоколно ръкостискаме. Личните им имена бяха станали официални титли. И притеснението от политическата конюнктура, наложила контрола си над партньорството им, видимо се усещашe... Бяха минали само няколко дни след знаковото кафе с благодаря на Бойко Борисов и Лютви Местан в Момчилград, след призива на председателя на ДПС премиерът да стане двигател на съдебната реформа и политическата мълва, че покрай промените в конституцията Патриотите ще минават на по-заден план при вземането на национални решения за сметка на АБВ и опозицията ДПС.

В България всичко е лично

Личните отношения определят партийните, партийните - личните. И често начинът, по който двама души си казват "Добър ден" или "Довиждане" е показателен за цяла политическа линия. Доказателствата се казват Радан Кънев и Христо Иванов. Подходът и думите, с които тръгнаха да налагат съдебната реформа, им донесоха не само оценките "назидателен и агресивен тон". Макар и несъзнателно, двамата заложиха на карта промените, от които зависи не само политическата им съдба, но и демократичното развитие на страната и отношението на Брюксел и европейските инвеститори към нас. Чудно ли е тогава, че лично премиерът Борисов се зае да нареди най-трудния пъзел и пое на ръчно управление преговорите за най-важните реформи.

Да, тук политическите тролове веднага ще кажат две неща: 1. Премиерът изпълнява каквото му каже Местан, следователно ГЕРБ и ДПС управляват в задкулисие. 2. Борисов нарочно даде най-тежките реформи на Реформаторите, за да ги провали, да си измие с тях ръцете и да не носи отговорност. Само че нито едното е вярно, нито другото.
Борисов и Местан последователно се опитват да докажат, че уважението между власт и опозиция и приемането на разумните националноотговорни предложения е въпрос на сила, доблест и политическа зрялост. Защото живеем в геополитически сложната 2015 г., а не в мутренската 1992, бунтовната 1997 или протестната 2013 г. Правят го от онзи паметен съвет при Плевнелиев на 1 август 2014 г., когато Борисов призна: "Доста неудобно е за всички нас ДПС да защитава в най-голяма степен обществените интереси. Ние ги обвиняваме във всички грехове, а като дойде време да се вземат важни решения, те са най-последователни". А останалите лидери разбраха, че слагайки точка на ерата "Орешарски", слагат край на цял един модел отношения в политиката.

Днес за пореден път виждаме плодовете на новия коалиционен и преговорен стил. Той започна трудно, с любимата на десните валсова стъпка - две напред, една назад, но се наложи. И ако в началото на втория кабинет "Борисов" до премиера бяха и Кънев, и Москов, вчера Борисов застана сам срещу АБВ. Посланията бяха ясни - отговорността, която поема е лична, ангажиментите също. Защото има контрол над ситуацията. Доверието между ГЕРБ и Реформаторите, което дълго време изглеждаше като бомба със закъснител, е налице.

Как Борисов и Кънев изглаждат противоречията по време на станалите вече редовни двучасови разговори, е отделен въпрос. Факт е, че след тях Кънев и Москов признаха и непремерения си тон, и закъснелите разговори с опозицията. Отидоха и при главния прокурор Сотир Цацаров, и при ДПС. Правосъдният министър Христо Иванов обра ината си до: "Готов съм да се извиня". А трите стълба на съдебната реформа останаха тези, които иска Брюксел и срещу които нямат възражения нито управляващите, нито опозицията, нито прокуратурата: разделяне на ВСС на две квоти, мажоритарен избор на съдии и прокурори, засилена роля на съдебния инспектор.

Поредицата знаци, които Борисов и Реформаторите дават от седмица, ясно показват провеждането на още една реформа в държавата, не по-малко важна от съдебната, здравната и пенсионната, които са в "окото на бурята". И тя е политическата. Политическият пъзел се пренарежда. Премиерът обяви лидерски срещи с АБВ, ДПС и БСП, които са против проекта "Иванов". Защото ГЕРБ, Реформаторите, Патриотите и БДЦ, които го подкрепят, имат 139 гласа. А за промени в конституцията са нужни най-малко 160. Никой от властта обаче и дума не казва, че Патриотите имат огромни възражения по вижданията на ДПС и АБВ за съдебната реформа и могат да направят изненада в зала.

Сякаш преговорите се водят за постигане на мнозинство, в което техните 18 гласа да нямат решаващо значение, ако в петък конституционните промени не минат, какво казваме на Европа, попита вчера Борисов. И отговори: Провал на съдебната реформа, провал на кабинета, провал на реформаторите. Спести на Първанов последната част: Провал и на Калфин и АБВ. Но на обиграния Първанов, управлявал 10 години държавата като президент, му е пределно ясно, че ако кабинетът се разклати, пенсионната реформа също отпада. А тя е лицето на АБВ във властта.

Трамплинът за утвърждаване на младата АБВ на местните избори. Те също са част от пъзела. Случайно или не Радан Кънев и Петър Москов без притеснение казват, че ГЕРБ са се насочили към областните градове, а реформаторите към по-малките като Каварна и Мадан. За да си затвърдят структурите. Това означава, че пистите за местния вот са ясни и АБВ трудно ще се справи, ако играе напук.

Паралелно някак между другото остана фактът, че 11 реформатори бламираха Москов и не гласуваха здравната му реформа. Но тя все пак мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ. Но спорната болнична приватизация елегантно остана за края на годината. И не е трън в очите на ДПС и БСП, докато се правят съдебните промени. Особено интересно е, че изслушването на двамата кандидати за омбудсман ще е в четвъртък, след срещите на Борисов и декларацията за конституционните промени. И едва ли ще е голяма изненада, ако другата седмица в стола на народния защитник ще седне Мая Манолова.

Що се отнася до това дали Борисов си измива ръцете с реформаторите за съдебната и здравната реформа, истината е една: с властта върви и отговорността. Влизайки в кабинета, десните поискаха да са гаранти за тези две реформи. Така че последната дума, включително и за отстъпките, е тяхна. Същото важи и за АБВ и пенсионната реформа. А за патриотите остава само да наблюдават отстрани пренареждането на политическия пъзел.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички