Пренареждане на политическия пъзел

Пренареждане на политическия пъзел | StandartNews.com

След местния вот гласът на опозицията и АБВ може да тежи повече от този на Патриотите

Наскоро участвах в разговор заедно с двама висши представители на властта. Единият от ГЕРБ, другият от Патриотичния фронт. Познавам ги отдавна - приятели и съмишленици, превърнали уважението помежду си в перфектен управленски екип. В онзи ден обаче обичайната им топла прегръдка бе отстъпила място на строгото, протоколно ръкостискаме. Личните им имена бяха станали официални титли. И притеснението от политическата конюнктура, наложила контрола си над партньорството им, видимо се усещашe... Бяха минали само няколко дни след знаковото кафе с благодаря на Бойко Борисов и Лютви Местан в Момчилград, след призива на председателя на ДПС премиерът да стане двигател на съдебната реформа и политическата мълва, че покрай промените в конституцията Патриотите ще минават на по-заден план при вземането на национални решения за сметка на АБВ и опозицията ДПС.

В България всичко е лично

Личните отношения определят партийните, партийните - личните. И често начинът, по който двама души си казват "Добър ден" или "Довиждане" е показателен за цяла политическа линия. Доказателствата се казват Радан Кънев и Христо Иванов. Подходът и думите, с които тръгнаха да налагат съдебната реформа, им донесоха не само оценките "назидателен и агресивен тон". Макар и несъзнателно, двамата заложиха на карта промените, от които зависи не само политическата им съдба, но и демократичното развитие на страната и отношението на Брюксел и европейските инвеститори към нас. Чудно ли е тогава, че лично премиерът Борисов се зае да нареди най-трудния пъзел и пое на ръчно управление преговорите за най-важните реформи.

Да, тук политическите тролове веднага ще кажат две неща: 1. Премиерът изпълнява каквото му каже Местан, следователно ГЕРБ и ДПС управляват в задкулисие. 2. Борисов нарочно даде най-тежките реформи на Реформаторите, за да ги провали, да си измие с тях ръцете и да не носи отговорност. Само че нито едното е вярно, нито другото.
Борисов и Местан последователно се опитват да докажат, че уважението между власт и опозиция и приемането на разумните националноотговорни предложения е въпрос на сила, доблест и политическа зрялост. Защото живеем в геополитически сложната 2015 г., а не в мутренската 1992, бунтовната 1997 или протестната 2013 г. Правят го от онзи паметен съвет при Плевнелиев на 1 август 2014 г., когато Борисов призна: "Доста неудобно е за всички нас ДПС да защитава в най-голяма степен обществените интереси. Ние ги обвиняваме във всички грехове, а като дойде време да се вземат важни решения, те са най-последователни". А останалите лидери разбраха, че слагайки точка на ерата "Орешарски", слагат край на цял един модел отношения в политиката.

Днес за пореден път виждаме плодовете на новия коалиционен и преговорен стил. Той започна трудно, с любимата на десните валсова стъпка - две напред, една назад, но се наложи. И ако в началото на втория кабинет "Борисов" до премиера бяха и Кънев, и Москов, вчера Борисов застана сам срещу АБВ. Посланията бяха ясни - отговорността, която поема е лична, ангажиментите също. Защото има контрол над ситуацията. Доверието между ГЕРБ и Реформаторите, което дълго време изглеждаше като бомба със закъснител, е налице.

Как Борисов и Кънев изглаждат противоречията по време на станалите вече редовни двучасови разговори, е отделен въпрос. Факт е, че след тях Кънев и Москов признаха и непремерения си тон, и закъснелите разговори с опозицията. Отидоха и при главния прокурор Сотир Цацаров, и при ДПС. Правосъдният министър Христо Иванов обра ината си до: "Готов съм да се извиня". А трите стълба на съдебната реформа останаха тези, които иска Брюксел и срещу които нямат възражения нито управляващите, нито опозицията, нито прокуратурата: разделяне на ВСС на две квоти, мажоритарен избор на съдии и прокурори, засилена роля на съдебния инспектор.

Поредицата знаци, които Борисов и Реформаторите дават от седмица, ясно показват провеждането на още една реформа в държавата, не по-малко важна от съдебната, здравната и пенсионната, които са в "окото на бурята". И тя е политическата. Политическият пъзел се пренарежда. Премиерът обяви лидерски срещи с АБВ, ДПС и БСП, които са против проекта "Иванов". Защото ГЕРБ, Реформаторите, Патриотите и БДЦ, които го подкрепят, имат 139 гласа. А за промени в конституцията са нужни най-малко 160. Никой от властта обаче и дума не казва, че Патриотите имат огромни възражения по вижданията на ДПС и АБВ за съдебната реформа и могат да направят изненада в зала.

Сякаш преговорите се водят за постигане на мнозинство, в което техните 18 гласа да нямат решаващо значение, ако в петък конституционните промени не минат, какво казваме на Европа, попита вчера Борисов. И отговори: Провал на съдебната реформа, провал на кабинета, провал на реформаторите. Спести на Първанов последната част: Провал и на Калфин и АБВ. Но на обиграния Първанов, управлявал 10 години държавата като президент, му е пределно ясно, че ако кабинетът се разклати, пенсионната реформа също отпада. А тя е лицето на АБВ във властта.

Трамплинът за утвърждаване на младата АБВ на местните избори. Те също са част от пъзела. Случайно или не Радан Кънев и Петър Москов без притеснение казват, че ГЕРБ са се насочили към областните градове, а реформаторите към по-малките като Каварна и Мадан. За да си затвърдят структурите. Това означава, че пистите за местния вот са ясни и АБВ трудно ще се справи, ако играе напук.

Паралелно някак между другото остана фактът, че 11 реформатори бламираха Москов и не гласуваха здравната му реформа. Но тя все пак мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ. Но спорната болнична приватизация елегантно остана за края на годината. И не е трън в очите на ДПС и БСП, докато се правят съдебните промени. Особено интересно е, че изслушването на двамата кандидати за омбудсман ще е в четвъртък, след срещите на Борисов и декларацията за конституционните промени. И едва ли ще е голяма изненада, ако другата седмица в стола на народния защитник ще седне Мая Манолова.

Що се отнася до това дали Борисов си измива ръцете с реформаторите за съдебната и здравната реформа, истината е една: с властта върви и отговорността. Влизайки в кабинета, десните поискаха да са гаранти за тези две реформи. Така че последната дума, включително и за отстъпките, е тяхна. Същото важи и за АБВ и пенсионната реформа. А за патриотите остава само да наблюдават отстрани пренареждането на политическия пъзел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай