Предсрочен вот, но кога

Реформаторите и Бареков имат скрит потенциал

Предсрочен вот, но кога  | StandartNews.com

При избори сега БСП ще е първа водеща сила с 20,9 %, следвана от ГЕРБ (17,9%), ДПС (6,2%), НФСБ(2,3%) и "Атака" (2,1 %). Това сочат данните от проучване на агенция "Сова Харис", според което премиерът Пламен Орешарски (32,4%) е най-харесван от кабинета, следван от вицепремиера Цветлин Йовчев (30,8 %).

Потърсихме шефа на агенцията Васил Тончев за коментар на резултатите.

Първото за новия политически сезон наше проучване показа, че нагласата за предсрочни избори остава. Само 22,9 на сто от анкетираните, или по-малко от една четвърт, държат кабинетът "Орешарски" да изкара пълния си мандат. Така че обществото явно иска промяна, но липсва отговор на въпроса как да стане тя. Сега ключовите думи на протестиращите са "избори веднага" и "оставка". Но те някак си висят в пространството, защото ако искаме наистина да се извърши някаква промяна и нещата в България да потръгнат, трябва да има визия за конкретни неща и конкретни политики. А това засега липсва. Явно се чувства все по острата необходимост да се реформират всички партии -и управляващи, и опозиционни, както и да се появят нови политически субекти. Едва тогава вече ще може, с усилията на всички и на базата на гражданския натиск наистина нещо да се промени.

За това говорят и получените високи проценти на новите политически субекти. Това потвърждава необходимостта от нови лица в политиката. Разбира се, засега става дума само за анонс на доверие към новите политически структури, най вече към Реформаторския блок и партията на Николай Бареков "България без цензура". Тепърва ще следим как те ще се развиват, защото това са двете формации, които дават сериозна заявка за бъдещо парламентарно присъствие. Бареков стои добре в публичното пространство и първоначалният интерес към неговата партия е много висок. Реформаторският блок събра традиционните дясноцентристки партии, но той трябва да си изясни вътрешнокоалиционните отношения и проблеми. И да убеди обществото, че са носител на автентичното дясно. Анонсите на част от лидерите на блока за сътрудничество с ГЕРБ обаче застрашават неговото успешно електорално развитие, доколкото старите "сини" избиратели не възприемат ГЕРБ като дясна партия. А именно те са твърдото електорално ядро на дясната коалиция.

При парламентарните партии особени промени не се забелязват. ГЕРБ загуби от позициите си, но продължава да бъде водещата опозиционна сила. Така че за някакъв разпад при него не може да се говори. БСП поведе с около 3 процента. Това е характерно за всяка управляваща партия у нас, но говори също, че все още левицата има по-голям резерв. ДПС си запазва своя традиционен електорат. Що се отнася до националистическите формации, то "Атака" закономерно загуби много от привържениците си вследствие на непоследователната си парламентарна позиция и личното поведение на лидера си.Това обаче не е увеличило привържениците на другата по-сериозна националистическа формация - НФСБ.
Същевременно анкетата показа, че най-големият електорат в България е колебаещият се - 19,5 на сто, към който може да се добави и част от тези 4,8 процента, които въобще не са отговорили. Това е т. нар "плаващ" електорат, който може да бъде определен и като центристки, и гласува ту вляво, ту вдясно в зависимост от харизмата на лидерите или привлекателността на техните програми и обещания. Тази партия или формация, която успее да го привлече, може да стане политически балансьор в бъдещия парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай