Поне 4 мандата за задграничен район

Поне 4 мандата за задграничен район | StandartNews.com

Димитър Димитров, политолог СУ "Св. Климент Охридски"

Идеята за създаването на отделен избирателен район за живеещите в чужбина българи за парламентарните избори не е нова, но сега създаването на такъв район вече наистина е наложително. Защото през 90-те години тези гласове нямаха особено значение, но от 2001 г. насам те започнаха да влияят на резултатите в дадения многомандатен район, където се насочваха и по този начин изкривяват вота.

На последните парламентарни избори това особено силно си пролича в Кюстендил, което създаде и определено обществено напрежение. В чужбина се подават примерно 150 000 гласа и това решава резултата за 7-8 депутатски мандата. Така че наистина е най-добре е да се създаде един многомандатен район, излъчващ въпросния брой депутати. Това може да стане за сметка на отделните многомандатни райони в страната, чието население намалява. Разбира се, този брой ще бъде оспорван от определени партии. Но не може да бъде по малко от 4, както е записано в закона за изборите. Разбира се, трябва да се види на практика колко хора ще гласуват, и тогава да се прецизира броят на мандатите.

Доводите на противниците на създаването на подобен "задграничен" район са в техническите трудности. До преди десетина години може би те имаха известно право, но при днешните комуникации няма проблеми да бъдат контролирани и избирателните списъци, и редовността на подадените гласове. Другите доводи "против" се оправдават с трудностите при воденето на предизборната кампания в чужбина и свързаните с това разходи. Но нищо не пречи на отделните партии да издигнат свои кандидати и от живеещите там български граждани. Те имат същите права, както и живеещите в страната.

По-добре равномерно да разпределят гласовете

Живко Георгиев, социолог "Галъп интернешънъл"

Идеята за създаване на отделен многомандатен избирателен район за българите в чужбина има ясна цел - да не допуска изкривяване на вота. Защото сега с тези гласове депутати стават лица, които не са свързани с региона и не са наясно с местните специфични проблеми. Те са индиферентни към тях и в парламента се концентрират върху отстояването на партийните цели на национално равнище. Това поражда естествено недоволство в района, още повече че обикновено гласовете от чужбина се насочват към и без това малки по население области, които са на "санитарния минимум" от 4 депутати.

Създаването на такъв район обаче е нецелесъобразно, доколкото това означава липсата на възможност да се води реална предизборна кампания, което обезсмисля вота от политическа гледна точка. С какви средства ще обикаля някой кандидат за народен представител Европа - от Норвегия до Португалия? Или ще кръстосва Америка от единия океан до другия? Много по-рационално е да се намери формулата тези гласове да се разпределят равномерно по всичките многомандатни райони. Никоя партия няма да ги загуби, но вотът ще бъде минимално изкривен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай