Печатницата за долари без почивка до Коледа

Печатницата за долари без почивка до Коледа  | StandartNews.com

Владимир Малчев, trader.bulltrend.bg

Седмицата на финансовите пазари премина под знака на обичайния заподозрян - Федералния резерв. Този път двигател на пазарите станаха думите на Джанет Йелън, сегашен зам.-шеф на ФЕД и номинация на президента Обама за нов председател на най-влиятелната централна банка. Йелън почти със сигурност ще стане първата жена, която ще оглави ФЕД. Още в сряда нейно изявление събуди позаспалите финансови пазари. Думите й, че американската икономика и пазарът на труда в САЩ все още се представят далеч под потенциала си, бяха разтълкувани от инвеститорите като сигурен знак, че тя няма намерение да намалява монетарните стимули за икономиката в близко бъдеще. В четвъртък Йелън беше изслушана от банковата комисия на американския Сенат, където даде да се разбере, че "печатницата за долари" няма да си вземе почивка през декември, както мнозина инвеститори се опасяваха след последните добри данни за БВП и пазара на труда в САЩ.

И така основните печеливши от ситуацията се оказаха борсовите индекси, особено тези в САЩ, които регистрираха нови абсолютни максимуми. Значимостта на думите на Йелън за пазарите на акции бе двойна, тъй като преди нейната вербална намеса налице бяха много сигнали, че ще видим прекъсване на възходящото движение и като минимум - няколко седмичен спад или поне застой.

Любопитен и сигнализиращ, че нещо не е наред в системата, е фактът, че извън пазарите на акции не видяхме такава еднозначна реакция на валутните и на стоковите пазари. Златото се озова на червено за трета поредна седмица и всичко, което Йелън индиректно постигна, е просто да ограничи седмичния му спад, който до вторник изглеждаше заплашителен. Медта като основна суровина за икономиката отбеляза тримесечно дъно през седмицата, без да отдаде особено значение на заявката, че ФЕД ще запази намесата си във финансовата система. Никакви печалби не успя да постигне и лекият американски суров петрол, който се задоволи само с ограничаване на спада си и леко отскачане от най-ниската си стойност от началото на юни насам, достигната по-рано през седмицата. Необичайно слаба бе реакцията и на американския долар, който се ограничи с не толкова големи загуби към кошницата от световни валути. Единствено еврото може да се похвали с по-решителни стъпки срещу американската валута, тъй като поне засега продължаването на срива му се отлага. Йената беше най-слабата световна валута, повлияна повече от местни фактори, отколкото от случващото се във Вашингтон. Сериозните й загуби по всички фронтове зарадваха инвеститорите в японски акции, които се отчетоха с много сериозно седмично поскъпване, обратно пропорционално на поевтиняването на японската валута. Лоши са дните и за австралийския долар, за който са доста важни новините от Китай и от стоковите пазари, а те не бяха добри. Пленумът на Китайската комунистическа партия не донесе очакваните от инвеститорите пропазарни решения, което се отрази и на цените на основните суровини. Това пък направи австралийската валута една от малкото губещи спрямо американския си конкурент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай