Патриотите може да се разцепят първи

Патриотите може да се разцепят първи | StandartNews.com

Назначението на Орхан Исмаилов от квотата на реформаторите за зам.-министър на отбраната предизвика първия ропот в Патриотичния фронт срещу кадровата политика на правителството. Кой ще отстъпи в оформилия се сблъсък и доколко ПФ може да се смята за стабилна опора на кабинета? Потърсихме отговорите от политолога Страхил Делийски и социолога Първан Симеонов.

Патриотите може да се разцепят първи

ВМРО и НФСБ имат доста разлики, които национализмът не може да балансира

Страхил Делийски, политолог

Още при сформирането на сегашното парламентарно мнозинство от Патриотичния фронт бе ясно заявено, че подкрепата им за кабинета няма да бъде безусловна. И това тактически е правилно, защото така ПФ си остави възможност да покаже, поне пред своите избиратели, че не влиза в безпринципна коалиция. И какъв по-удобен повод да демонстрираш еманципация от правителството, когато става въпрос за назначение на зам.-министър, и то на отбраната, от друг етнос. Тук не става въпрос за разнобой на тема политики, а за разнобой на тема назначения. Както и, разбира се, за традиционното напрежение между Патриотичния фронт и партията на Касим Дал, чийто представител е Орхан Исмаилов.
Ясно е, че Патриотичният фронт ще се опита да върви по тънък лед, търсейки баланса между подкрепа за кабинета и своето разбиране за защита на националните интереси и запазването на идеологическия си облик. А такива подобни поводи ще има и занапред. Интересно е обаче другото - дали на равнище политики Патриотичният фронт ще бъде толкова категоричен.

В случая с Орхан Исмаилов се забелязва и известен вътрешен разнобой в самия Патриотичен фронт. Неведнъж е ставало въпрос, че той също е коалиция. Независимо от изповядването на общите принципи на национализма, ВМРО и НФСБ имат своите различия. И в никакъв случай не би трябвало да очакваме те да действат като единна партия. Тях обстоятелствата ги принудиха да се съберат, което беше наистина логично и им донесе успех. Но двете формации си остават различни. Не просто защото са отделни партии с отделни структури и отделен електорат, но защото имат различни виждания по доста неща. Така че може да очакваме в един момент да се получи напрежение вътре в Патриотичния фронт.

Реформаторите са скритата лимонка

ПФ няма да застраши съществуването на кабинета

Първан Симеонов, социолог

Първият сблъсък около назначение в новото правителство между Реформаторския блок и Патриотичния фронт можеше да се очаква. Става дума за нещо неизбежно при такъв широк коалиционен формат. И това тепърва ще се случва, защото предстоят назначения на областни управители, шефове на агенции и дирекции и т.н. Още повече че Патриотичният фронт по принцип беше заявил, че поддръжката му за кабинета няма да бъде безусловна. Така че в това отношение проблеми пред кабинета на Бойко Борисов винаги ще има, но не в такава степен, че да застрашат съществуването му.

Прокрадва се вече в общественото пространство тезата, че вътре в Патриотичният фронт вече има разногласия, които могат да доведат и до по-сериозни колизии между НФСБ и ВМРО.

Аз обаче не поддържам подобна прогноза. В крайна сметка това са партии с еднаква идеология и ако има различия между тях, те са по чисто тактически въпроси и подходи.

Наистина още при гласуването на кабинета двама депутати от националистите бяха против. Но в крайна сметка Патриотичният фронт спечели от това - ето при нас има плурализъм в мненията, за което никой няма да бъде санкциониран по никакъв начин.

Далеч по-големи проблеми за стабилността на правителството ще създава Реформаторският блок. Там разломите са сериозни и са на идеологическа основа. Защото във всички партии от блока има и либерали, и консерватори. Първите няма да са съгласни с едни неща от политиката на правителството, вторите - с други. Ние виждаме как трудно продължават да намират общ език и да съгласуват единна позиция лидерите - Радан Кънев, Меглена Кунева, Борис Лукарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай