Първанов цели с един куршум два заека

Първанов цели с един куршум два заека | StandartNews.com

Евелина Славкова, социолог

Размразяването на т. нар. президентски проект АБВ предизвика изненада, защото сякаш бяхме свикнали да виждаме роене предимно на партиите вдясно. Сега това се случи и вляво, където доведе до доста емоционални реакции. Те варираха от "нечувана подлост" до "добре изигран политически ход" и дори "подарък към Бойко Борисов". Факт е, че вътрешнопартийните борби в Столетницата излязоха извън пределите й в доста лош момент. Освен целостта на БСП тук вече е застрашена и стабилността на правителството, ползващо се с одобрение около санитарния минимум. В същото време новият стар ляв проект припозна за своя част от риториката на опозицията.

Реално борбата между Първанов и Станишев е лидерска и съвсем не е от вчера. За съжаление за БСП тя вече не се намира в инкубатора на самата партия. Все пак остава открит въпросът, дали политическите амбиции на отцепниците ще бъдат осребрени с власт от избирателите. Те ще наблюдават внимателно доколко проектът на Първанов, който до момента не е имал никаква дейност, ще предложи реална алтернатива. Загадка е и какво повече той ще даде на левия гласоподавател. Тук Станишев вече води с едно на нула, тъй като показа социална съпричастност с вдигането на майчинските, например, или коледните добавки за пенсионерите.

Другата фигура, стояща плътно до Първанов, е Ивайло Калфин. Той вече се отказа да води родните социалисти в ЕП и се готви да оглави евролистата на АБВ. Засега стрелите на червените критики като че ли са насочени повече към него, отколкото към Първанов. Наистина БСП в последните години инвестира много в Калфин, издигна го за външен министър, кандидатира го и за президент през 2011 г. Наскоро се завъртя спекулацията, че за евроизборите тази пролет той е низвергнат от ръководството и няма да води отново листата на социалистите. Ако това е вярно, вероятно също е изиграло своята роля за решението му да премине към АБВ. От друга страна деленето на БСП на "мои" и "твои" хора ескалира в последните години. Калфин бе част от т. нар. президентско лоби и това не е забравено. Въпреки че бе доста активен в Европарламента, на пресконференциите до Станишев стоеше не той, а колежката му Илияна Йотова.

Трудно би било да се прогнозира каква част от избирателите на Столетницата ще последват АБВ и какъв ще бъде профилът им като цяло. На последните предсрочни избори вотът вляво бе сложна амалгама от социални, патриотични и откровено комунистически идеи за отново държавна собственост. От напрежението се възползва "Атака", които спечелиха не толкова с патриотична риторика, колкото със социална. Вероятно това е отчетено от Първанов, защото той вече даде заявка, че с АБВ ще консолидира лявото пространство, но също и че ще се бори срещу лъжепатриотите. Така той се надява с един куршум да удари два заека. Дадоха се още няколко точки с аргументи за възкресението на гражданското движение, като не бе пропуснато и разочарованието от коалицията на БСП с ДПС. Преплитането на бизнес и политически интереси е другият изтъкнат повод за размразяването на президентския проект.

В момента Първанов и Калфин са заложили своите политически кариери на карта, която само времето ще покаже дали ще бъде печеливша. Въпросът, който логично се поставя, е защо точно сега пушката на АБВ гръмна и кой натисна спусъка. Отговорът ще бъде даден, след като видим с кого ще се коалира новият политически субект, дали ще остане само на полето на гражданската инициатива и какво финансиране ще получи. По принцип винаги когато идват избори, у нас се ражда нещо ново с бели одежди, претендиращо за промяна и нов морал. Сега положението е средно - лицата са стари, само платформата им е нова. Всъщност не само новите играчи, всички чакат евроизборите, за да видят къде се позиционират в скалата на гражданското търпение или одобрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай