Партиен референдум за трудни решения

С вътрешното допитване ГЕРБ ще мотивира коалиционната формула след вота

Партиен референдум за трудни решения | StandartNews.com

 

Идеята за вътрешнопартийните референдуми е начин да се покаже демократичност вътре в самата партия. Обикновено към този ход се прибягва, когато широката публика има съмнения в демократичността на дадена институция или вътре в самата партия има нужда от прелигитимиране на определени личности или решения. В този смисъл трябва да запитаме защо имат нужда двете партии - ГЕРБ и СДС, от подобно нещо. Струва ми се, че при ГЕРБ става по-скоро въпрос в навечерието на новите избори за знак за промяна в политическия образ на партията, с оглед на евентуални коалиции. Отново на ГЕРБ им е нужна, както беше нужна по време и след изборите през 2014 г, една допълнителна демократична легитимност, защото

ще трябва да търсят партньори най-вероятно вдясно

Това е едно от нещата. При Реформаторския блок нещата изглеждат малко по-различно. Основната причина е свързана с необходимостта да се преброят редиците, един път и да се покаже на широката общественост, че коалиционната структура е жива все още. Има още един план, който не бива да го пропускаме. Вътрешният референдум е начин за вземане на определено решение, в което лидерите да не носят отговорност. Така тя се прехвърля на груповата безотговорност, която трябва да бъде наречена вътрешнопартиен референдум.
За ГЕРБ това е ключов въпрос. Както и в случая със заявения вътрешен референдум в АБВ след първия тур на президентските избори - каква да бъде опозицията им на втория тур. Не, че имаше технологично време това да се случи.
С други думи партийният референдум е бягане от отговорност. Нали се сещате каква е компетентността на редовия партиец по отношение на коалиционната политика?! Все пак има някакви политически решения, които би следвало да са функция на лидерите и едно от тях е именно коалиционната политика. Защото ръководството на самата партия е много по-добре запознато с параметрите, възможностите и евентуалните заплахи и т.н. Референдумът няма да бъде проведен с една дебела книга, в която да са анализирани плюсовете и минусите на всяко едно от предложенията в рамките на съответните хипотези за развитие на ситуацията. Това няма как да се случи. Това означава, че мнението на масовия член

няма да бъде чак толкова информирано и просветено

Струва ми се, че с това се цели едновременно да се постигне демократична легитимност и да се каже след това - ами, това го поискаха нашите членове. Това е механизъм за легитимиране на решения, които са трудни. А това означава, че на ГЕРБ им предстои трудно решение по отношение на коалиционната политика. И за да не изглежда непопулярно това решение, то може да бъде разказано като резултат от вътрешнопартийното допитване. Най-малкото защото резултатите от това допитване могат да бъдат напаснати така, както на лидерите им харесва. Не, че се съмнявам в коректността им, но обикновено такава е практиката.
Иначе можем да поздравим тези от ГЕРБ, които са измислили хода с вътрешния референдум. По- задълбочен прочит обаче говори за някакъв проблем с лидерството. Такива резки политически действия се предприемат, когато лидерите са загубили комфорта на своята популярност и легитимност. Защо изведнъж след толкова години за първи път? Интересно е да видим дали ще публикуват резултатите от вътрешния референдум и какви ще бъдат те. Защото има риск за сериозно разминаване между намеренията на лидерите и редовия член.

Записа Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай