Партиен пир по време на потоп

Партиен пир по време на потоп | StandartNews.com

Предизборното шоу трябва да спре, докато половин България се бори с водния ад

"Бяхме около 30 мъже и няколко жени. Две пожарни, линейки и един полицай. Всеки от тях направи каквото можа по силите си, за да спаси човек или да измъкне хора от клопката на водата. Всички, които бяхме там, бяхме безсилни пред стихията на водата, но се опитвахме да направим нещо все пак, за да измъкнем бедстващите хора от клопката на водната сила". Това свидетелство написа Сотир Немов във Фейсбук от борбата със стихията на юг от Бургас, където загинаха двама души.
Очевидецът разказва, че няколко млади момчета са се хвърлили, без да знаят къде отиват.

Завързани за кръста с обикновен кабел

за да спасят хора.

"И си задавам въпроса - къде отидоха милионите, дадени за паркетна техника - да паркетна, защото ако беше истинска, щеше да е съоръжена с бойни прожектори, с мощни камиони и при толкова много спасители и желаещи да помогнат може би хората сега щяха да са живи", пита се Немов.

През последните дни страната заприлича на зловещ сюрреалистичен театър. Медиите редуват репортажи от останалите под вода бедстващи райони, където населението се е заело някак да оцелее, принудително се евакуира или се бори да спаси покъщнината си. Същевременно първите държавни и партийни мъже изгряват един след друг на синия екран от празнични събори и концерти, заети с откриването на предизборните си кампании. Слава Богу, поне отмина инфантилната мода политиците ни да се заливат с кофи студена вода за какво ли не.

Шумните веселия и претрупаните софри не са знак за добро възпитание в момент, когато широки части се борят с водния ад. При това пируват бивши и настоящи управници, които с действията и бездействията си през годините носят пряка отговорност за плачевното състояние на язовири, реки, напоителни системи, гражданска зашита и т.н.
През последните години Господ е милостив и големи наводнения не бяхме преживявали от лятото на 2005 г. На 6 февруари 2012 г. при силни дъждове се спука стената на язовир "Иваново" и потопи хасковското село Бисер. Стихията отнесе десет живота. Оказа се, че язовирът бил едновременно собственост на Министерството на отбраната, община Харманли и областната администрация в Хасковско, вследствие на което трите институции се посочиха обвинително с пръст една друга. Днес отново жителите на Бисер са евакуирани, както и стотици други села в Източна България.
Почти всеки по-продължителен порой напоследък приключва с човешки жертви, като

в основата му се крие я неизправен язовир

я непочистено корито, я запуснати диги, я изсечени гори, я лекомислено жилищно строителство в дерета. През август Мизия бе удавена и известно време властите криха, че една от съществените причини за ужасяващите размери на вълната е скъсването на стените на два изкуствени водоема. След трагедията "Басейнови дирекции" извършиха пълна проверка и установиха, че у нас съществуват 268 язовира с неопределена собственост, за които практически никой не носи отговорност. 68 водоема са в предаварийно състояние, удариха камбаната експертите. Почерненият кмет на Мизия Виолин Крушовенски апелира всички язовири в България да станат изключителна държавна собственост, за да спре безхаберието и да се предотвратят по-нататъшните наводнения. На този фон от няколко години се мотае приемането на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор, която се очаква да въведе ред в сектора.

Затова вместо да се отдават на концерти и пиар забавления, политиците трябва да се постреснат и да проявят малко приличие пред трагичните събития. За начало да се пуснат от хората и да слязат от сцените, за да идат в поудавените райони. Те се нуждаят от стотици милиони за поправка на инфраструктурата, строеж на нови къщи на бездомните и сиромасите.

Потопът удари някои от най-бедните райони на страната и без навременна помощ от страна на държавата те ще се превърнат в пущинаци, населени тук-таме с окаяни индивиди насред руините.

Добре е ръководствата на основните партии да вкарат и проблема със зачестилите потопи и други природни катаклизми в управленските програми и още през есента новите депутати да вземат радикални мерки за въвеждане на контрол и мащабни ремонти на проблемните водоеми в страната.

Именно в седмиците преди изборите на 5 октомври политиците са изправени пред важен изпит доколко са загрижени за обикновените хора и държавата, и доколко са пленници на личната си суета и пустословие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай