Парливите промени в здравеопазването

Парливите промени в здравеопазването | StandartNews.com

По-строги мерки за здравните длъжници, лимити за болниците, листи на чакащите и разделяне пакета на Здравната каса на две. Това са най-парливите промени, които предлага здравният министър Петър Москов. Доколко са удачни, как ще се отразят на хората, попитахме лекари и пациенти.

Лимитите на болниците са глупост

Стойчо Кацаров, председател на пациентската организация Център за защита правата в здравеопазването

Няма как новото правило да проработи, защото невнесените здравни осигуровки автоматично се погасяват по давност в срок от пет години. Тоест дълговете на хората, които са отпреди пет години, вече са погасени. Освен това в Закона за здравно осигуряване се казва, че за да си възстановиш правата на здравно осигурен не може да имаш повече от три неплатени вноски за изминалите три години. Това правило не може да се промени със задна дата. А това означава, че ако за последните три години си платил вноските си, но дължиш осигуровки за предходни периоди, пак си с възстановени права. И това ще бъде така дори след като се приемат промените и мине шестмесечният гратисен период. Тоест, ако трябва да обобщим - след промените нищо няма да се промени. Едва занапред, ако тепърва натрупаш повече от три години неплащане на осигуровки, може да ти се наложи да платиш повече. Затова според мен в близко време фискалният ефект за бюджета на НЗОК ще бъде минимален. Според мен промяната няма да мотивира хората да се осигуряват, това може да стане само ако получават по-добра медицинска помощ.

Не разбирам обаче как за това би помогнало разделянето на пакета на здравната каса на две. Най-вероятно това се прави, за да се ограничат разходите на НЗОК. Но така те няма да се ограничат, а ще се отложат. Защото операцията от херния, която не е спешна, ще се отложи, но след няколко месеца отново ще се плати. Тоест разходът ще се извърши. В същото време листите на чакащи означават, че се ограничава достъпът до медицинска помощ, което не е добре. Лимитите на болниците, които се въвеждат, са върховна глупост, защото не може да се ограничи тази дейност. Болниците са стопански субекти и колкото изработят, толкова трябва да им се плати. Това дали средствата на НЗОК се изразходват ефективно може да се види само чрез контрол, и то на пациента. Имам предвид, че ако пациентът не е доволен, осигурителят трябва веднага да отиде на проверка. Това може да стане чрез въвеждане на електронното здравеопазване. Ако пациентът не се чекира на изхода на болницата, значи е недоволен и осигурителят трябва да провери веднага дали това е основателно, а след това да плати или не. Само по този начин ще има ред в системата, без той да е за сметка на правата на пациентите.

Съдия-изпълнители за неосигурени пациенти

Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина"

Идеята да се плащат всички вноски, които се дължат, намирам за много удачна. Не виждам само защо ще има 6 месеца гратисен период вместо 3. Който не си плати дълговете за това време, няма да го направи и за десет години. Според мен трябва да има обвързващи механизми за тези, които не са платили вноските си, както има за шофьорите, които нямат гражданска отговорност - колата им не може да мине на преглед. Нима колата е по-важна от здравето на човек. Защо да няма например забрана за изповядване на сделка или смяна на паспорт, ако си с неизрядни здравни вноски. Но осигуровките и правата на социално слабите трябва да бъдат осигурени от държавата. Хората трябва да разберат, че този, който няма задължително здравно осигуряване, няма да може да ползва здравни услуги, без да ги плаща. Ако на един човек му се налага спешна помощ, а не е осигурен и не иска да си плаща, тогава държавата трябва да намери начин да събере дълга му със съдия-изпълнител или по друг начин. Смятам, че е удачно да се ревизира и пакетът на касата, защото това, което се плаща в момента, не е реално и средствата не достигат. Освен това в него има заболявания, които не трябва да се лекуват в болнична обстановка, а в извънболничната, точно те най-много източват касата. Затова е крайно време да се оформи основен пакет, който касата да плаща на 100%. В него трябва да влизат социално значими заболявания, които водят до висока смъртност или инвалидизация. Оттам нататък трябва да се каже още кои заболявания трябва да останат в болничната помощ и кои да се лекуват в извънболнична обстановка. Допълнителният пакет трябва да се плаща на 70%, а 30% да се допалща. Но идеята да се въведе листа на чакащите и месечни лимити за болниците не ми харесва. Не обичам да се налагат ограничения, а сега се опитваме по един командно-административен път да решим проблемите. Пътят е да се прецизира контролът. Първо, като се въведат стриктни показания за лечение - тоест дали пациентът е имал нужда от тази терапия. Вторият контрол трябва да е над качеството на лечение. Когато там се открият проблеми, трябва да се прекратяват договори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай