Парламентът на въжеиграчите

Парламентът на въжеиграчите  | StandartNews.com

Това Народно събрание оцелява трудно, но не е обречено след евровота

Извънредните избори от 12 май 2013 г. не оправдаха очакванията да сложат край на тежката политическа криза, избухнала с протестите през миналата зима. Напрежението продължи, а излъченият 42-и парламент се оказа нетрадиционен в редица отношения. Първата половин година от мандата на Народното събрание (НС) премина в доста ненормална обстановка. От самото начало самото съществуване на парламента беше оспорено пред Конституционния съд от най-голямата политическа сила - ГЕРБ. След 37-ото Народно събрание и управлението на Жан Виденов за пръв път видяхме законодателният храм да се щурмува от протестиращи. За пръв път станахме свидетели на власт, която не зависи от мнозинство, а от кворума в парламента.

Въпреки огромното желание на хората за промяна в него не влезе нова политическа сила. Участват четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", които бяха част и от предишното статукво. Това е парадокс, тъй като на всички избори досега 4-процентната бариера е била прескачана и от някой новосъздаден политически субект.
42-ият парламент от самото начало бе зареден с проблеми, които

започнаха да избухват като бомби през следващите месеци

Същевременно в работата на депутатите се откроиха плюсове и минуси. Положителните им усилия не си проличаха толкова много, но те продължиха до края и на последната сесия включително. Управляващите успяха да въведат някои мерки за облекчаване на социалното положение - намаляване цената на тока, Закона за потребителските и ипотечните кредити, подготвяния личен фалит и т.н. Има социално направление, което обаче е много крехко и неуверено.

Народното събрание също така направи бюджет за 2014 г., който за първите пет месеца не е оспорен сериозно в приходната си част.

Имаше големи обещания, които все още не са реализирани - антимонополното законодателство, което беше в дъното на избухналата с февруарските протести криза. Сегашното Събрание се отличава с липса на вътрешна дисциплина - по редица проектозакони или решения парламентарните групи не действаха единно, разцепваха се вътрешно или отсъстваха при важни гласувания. Често нямаха воля да отстояват докрай приоритетите си.
Нестабилността, с която е заредено НС, по особен начин го укрепва. За пръв имаме правителство, в което

за близо година не е сменена нито една фигура

Обикновено новите кабинети тръгват с голяма кошница и започват персоналните смени още в началните месеци.
Какво ще бъде бъдещето на 42-ия парламент зависи от конфигурацията, която ще бъде постигната на европейските избори и от битката на интерпретации след вота. Не е изключено да се окаже, че Народното събрание има още живот не за друго, а заради намерения сложен баланс на интереси вътре в него и отчасти в обществото. Този баланс на силите трябва много сериозно да бъде променен на 25 май, за да се разпуснат депутатите.

Засега не можем да твърдим, че политическите нагласи в българското общество са драматично по-различни от тези преди година. Социологическите изследвания показват, че един свалил 5%, друг качил 5 на сто, но не се забелязва радикално променена обществена ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай