Нинова започва битка срещу разкола

Нинова започва битка срещу разкола | StandartNews.com

Новият лидер трябва да балансира между крилата, които воюваха с Миков

На финала на 49-ия конгрес на БСП се възцари тотална идилия. Лидерите на различните лагери се прегръщаха просълзени след паметната реч на Стефан Данаилов. Във въздуха се носеше хармония, призиви за единство и вселенска радост. Всъщност под постлания с цветя път до трибуната, по който пое Корнелия Нинова, се крият редица мини, заложени от предишните ръководства, а също и плод на нерешени кризи. Новият лидер бе подкрепен от изключително широка коалиция на червени кланове - като се почне от Овчаров и се свърши с Дъбов и Гергов. На практика обаче тези крила воюват яростно открай време и единствено неумелите действия на Михаил Миков ги сплотиха в общ фронт. Затова Нинова не може да разчита особено дълго на единодействието на подкрепящите я сили, а трябва да намери много тънък баланс на интересите, за да може да стъпи върху твърда основа. В противен случай плаващите пясъци на "Позитано" 20 ще я погълнат при първата крачка накриво и тя ще се превърне в нещо като червен аналог на Надежда Михайлова, която от символ на синята надежда беше превърната в заложник на разцепването на СДС.
Хроничен остава проблемът с изхабените лица на "Позитано" 20. На практика статуквото, владяло партията, а в определени моменти и държавата при управлението на Сергей Станишев, след неговата смяна се раздели на две. Оня ден едното крило победи другото, но със сигурност

пътят до промяната е много дълъг и мъчителен

Той минава през отстраняването на изхабените муцуни, запомнени с корупция, лъжи и некадърност. За разлика от БСП при ГЕРБ се провежда периодична чистка на неприятните за обществото лица, което помага на партията на Борисов да се рециклира след тежки скандали и до покаже воля за усъвършенстване. Затова Нинова не бива да допуска каквито и да било рецидиви в новото Изпълнително бюро. Всяко присъствие на някоя от старите акули ще бъде използвана за атаки срещу нея.
Заплаха носи и желанието за реванш на някои от неделните победители. Реалистичен сценарий остава с влизането на "Позитано" 20 да бъдат отстранени поголовно хората, лоялни на Миков и Янаки Стоилов. Подобен отмъстителен подход, подхранен и от зрелищната компроматна война в БСП, ще взриви и без това крехкото единство. Не е тайна, че някои от левите идеолози в партията вече се питат дали не е по-добре да се отделят в нова формация, която

да се посвети на бленувания "радикален ляв завой"

Подводни камъни крие и хипотетичното сътрудничество с АБВ. От една страна, общ кандидат за президент ще даде шанс за бързо възраждане на левицата и възстановяване на загубените позиции. От друга, непосредствен е рискът едно неискрено приятелство да се превърне в серия удари под кръста, които да омаломощят и компрометират и двете формации.
Задача пред БСП е да предложи убедителна алтернатива на ГЕРБ, зад която да застане активната част от българското общество. С лозунга "Всичко е зле" столетницата може да привлече единствено социалните песимисти и маргинали, които у нас не са никак малко на брой, но е обречена да прави поредици от грешки, подобно на гръцката СИРИЗА, ако попадне във властта. Нинова е изправена пред море от проблеми и разполага със съвсем малко искрени съюзници дори в червените редици. Всъщност Корнелия няма какво да губи, затова може да си позволи да рискува.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай