Ние сме в енергиен борд от 7 години

Ние сме в енергиен борд от 7 години | StandartNews.com

Ние нямахме доверие в банковата система, въведохме валутен борд. След това нямаме доверие в енергийната система, въвеждаме енергиен борд. След това няма да имаме доверие към политическата система, ще си внесем депутати. Най-накрая понеже и взаимно си нямаме доверие, ще си внесем и българи.

Енергийният борд подобно на валутния е инструмент, който има за цел да възстанови доверието в системата. Ако се погледне действието на валутния борд и се потърси някакъв аналог, той уби веднага хиперинфлацията и стабилизира системата на ниски нива.

В момента се предлага една многостъпкова процедура, която се изразява в следното. Българинът при сегашното състояние на икономиката и политическата система няма доверие в нищо. Ние реално сме в енергиен борд от 2007 г., след като влязохме в Европейския съюз. Ние нямаме национален суверенитет от гледна точка на нормативната уредба. Нашето законодателство е задължено да инкорпорира европейските директиви, а европейските регламенти директно се прилагат. По-скоро виждам един ефект да се възстанови доверието на институциите чрез външни институции, външни хора, защото ние нямаме доверие нито към банковата система, нито към политици и нищо повече. Това е само една временна и чисто психологическа мярка.

Никакъв борд няма да извади държавната власт от политическото влияние, докато в България не се получи устойчива парламентарна система. Всички непрекъснато говорят за консенсус, но съгласието е инструмент на високоразвитите граждански общества. За съжаление ние сме далеч от това състояние. Най-демократичният инструмент е парламентът, което означава, че мнозинството в парламента трябва да наложи своята воля над малцинството. Не можем и в далечно бъдеще няма да постигнем ситуацията в знаменития анимационен филм за котарака Леополд с култовата му фраза: "Ребята, давайте жить дружно".

По тази причина нямам много високи адмирации към това, което се прави, но като че ли в момента няма друг начин. Крайна мярка - да дойдат външни хора, които да прилагат европейските закони. Тяхното присъствие ще повиши доверието, след което нашите институции ще продължат да работят в условия на едно доверие на обществото. Но нищо повече.

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай