Вторник,

Ние сме в енергиен борд от 7 години

От: Администратор -
1462
Ние сме в енергиен борд от 7 години
A
A
A

Ние нямахме доверие в банковата система, въведохме валутен борд. След това нямаме доверие в енергийната система, въвеждаме енергиен борд. След това няма да имаме доверие към политическата система, ще си внесем депутати. Най-накрая понеже и взаимно си нямаме доверие, ще си внесем и българи.

Енергийният борд подобно на валутния е инструмент, който има за цел да възстанови доверието в системата. Ако се погледне действието на валутния борд и се потърси някакъв аналог, той уби веднага хиперинфлацията и стабилизира системата на ниски нива.

В момента се предлага една многостъпкова процедура, която се изразява в следното. Българинът при сегашното състояние на икономиката и политическата система няма доверие в нищо. Ние реално сме в енергиен борд от 2007 г., след като влязохме в Европейския съюз. Ние нямаме национален суверенитет от гледна точка на нормативната уредба. Нашето законодателство е задължено да инкорпорира европейските директиви, а европейските регламенти директно се прилагат. По-скоро виждам един ефект да се възстанови доверието на институциите чрез външни институции, външни хора, защото ние нямаме доверие нито към банковата система, нито към политици и нищо повече. Това е само една временна и чисто психологическа мярка.

Никакъв борд няма да извади държавната власт от политическото влияние, докато в България не се получи устойчива парламентарна система. Всички непрекъснато говорят за консенсус, но съгласието е инструмент на високоразвитите граждански общества. За съжаление ние сме далеч от това състояние. Най-демократичният инструмент е парламентът, което означава, че мнозинството в парламента трябва да наложи своята воля над малцинството. Не можем и в далечно бъдеще няма да постигнем ситуацията в знаменития анимационен филм за котарака Леополд с култовата му фраза: "Ребята, давайте жить дружно".

По тази причина нямам много високи адмирации към това, което се прави, но като че ли в момента няма друг начин. Крайна мярка - да дойдат външни хора, които да прилагат европейските закони. Тяхното присъствие ще повиши доверието, след което нашите институции ще продължат да работят в условия на едно доверие на обществото. Но нищо повече.

(Пред БГНЕС)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички