Понеделник,

На училище след нощна смяна

От: Failed to load user -
2058
На училище след нощна смяна
A
A
A

Неотдавна позната учителка ми разказваше как определя деня за класна работа в един от абитуриентските си класове. "Не трябва да е вторник, защото трима ми идват от нощна смяна и ще спят в час. В сряда сутринта двама са на работа и не могат да отсъстват, остава четвъртък".

Става дума все за ученици от професионална гимназия, които работят още преди дипломирането си. За съжаление - не по специалността, за която учат. По нея работа няма. Отново за съжаление - трудят се без осигуровки, договори и каквато и да било защита, плащат им "на честна дума". За тези абитуриенти работата в момента е по-важна от завършването на училище, защото част от тях не просто заработват джобни пари, а издържат семействата си. И учителите им, които са добре запознати с това, се опитват да ги прикриват по всякакви начини, насрочват им изпити в удобно за тях време и старателно не им пишат отсъствия през останалото. Така пазят и децата, и делегирания бюджет на училището, тоест собствените си заплати. Така е в държавата, в която и трудовият пазар, и образователната система са в дълбок колапс. Отрано даваме на децата си - тоест на бъдещето ни, да разбере, че е без бъдеще.

Мислех, че конкретно този клас е изключение, но една статистика на "Медиана", изнесена в петък, ми показа, че не съм била права. Всеки пети ученик от последния клас вече работи системно, а близо половината са се трудили по едно или друго време. Става дума за ученици от десети клас нагоре, което вече е знак, че в училището ни трябват спешни промени, и то не само в учебните програми. България е единствената страна в Европа, която не дава възможност гимназия да се завършва на етапи - например да изкараш само девети и десети клас и за това да получиш сертификат. С него няма да кандидатстваш в университет, но той може да ти даде професия и възможност да не имитираш ходене на училище в последните два класа, когато в действителност искаш легално да изкарваш пари. Вече девет години се чака законът, който да разреши на учениците да приключват с училището след десети клас, като раздели гимназията на два етапа. И той на два пъти не се приема от два различни парламенти по съображения, напълно чужди на образованието. Заради политическа конюнктура и партийни директиви хиляди млади хора са обречени да завършват училище по остаряла и отживяла времето си система. За това време се затвориха десетки професионални училища, без да се отворят нови. А нароилите се гимназии със странни наименования извеждат кадри, които продължават в университет единствено защото нямат какво друга да правят с живота си. Нямат професия - остава им да станат продавачи и келнери или да продължат да учат нещо с идеята, че то ще им даде някаква по-ясна перспектива. Най-често не им я дава.

За да се променят нещата, няма да стигне само така наречената дуална система, която напоследък силно се пропагандира. Трябва и промяна на самото училище - такава, при която на ученици дори и под осми клас да се даде възможност да учат занаят, ако имат такова желание. Защото практиката показва, че ние сме страната, чиито ученици напускат школото най-рано - едва на 14 години, тоест след седми клас. Трябва да се подготвим за намаляване на броя на студентите и на самите висши училища - по естествен път, а не с държавна директива. Засега не виждам никой да прави прогнози в тази насока. За сметка на това все по-често в заведения и магазини ме обслужват деца, които все още не са взели матурата си.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички