На баба ти бурката

На баба ти бурката | StandartNews.com

Заради десетина забулени ромки от Пазарджик подлудиха държавата

"Сега в Пазарджик, а скоро и в други градове". Под това мото преминава развихрилата се кампания за забрана на облекло, плътно скриващо лицето, при посещение на публични институции. Зад неутралната формулировка се крие високодуховната кауза да не се допуска женското було с дупки за очите, което е по-правилно да се нарича никаб и е характерно за обитателките на Саудитска Арабия и уахабитската традиция.

Списъкът с български общини, копнеещи час по-скоро да сложат под карантина плътното покривало, нараства главоломно. Топчето на възмущението вече пукна в Пловдив, Шумен, Стара Загора и Харманли. Предложенията извират от националистически партии и с ентусиазъм намират подкрепа в управляващите общинските съвети групировки. Бурките са подгонени дори и в населени места, където макар и да живеят мюсюлмани, никога не са чували и виждали приличащите на палатка традиционни дамски одежди. "Ако текстът на предложението за забрана на бурките в Общинския съвет в Пловдив е същият, като този в Пазарджик, това означава, че първите пострадали от новата наредба, ще бъдат

облечените като Мики и Мини Маус

хора, които ходят по главната улица", опита се да предупреди кметът на Пловдив Иван Тотев. Едва ли гласът му ще бъде чут, тъй като треската е разлюляла и съветниците под тепетата.

Не бива да се забравя, че проблемът с бурките съществува единствено в циганската махала "Токайто" в Пазарджик. Там тотални була носят едва десетина жени, които са приближени на салафитския проповедник Ахмед Муса Ахмед, който е застрашен от трета присъда за противозаконните си проповеди и развяването на байряка на ИДИЛ. Самите патриоти често обясняват /без да имат конкретни доказателства/, че на тези жени се плащат пари от различни салафитски кръгове от арабския полуостров, за да ходят забулени до козирката. Раздухването на скандала с екстравагантното поведение на няколко жени от ромския квартал, издигането му в национална кауза и изпадането в перманентна истерия, насочена и срещу традиционния ислям у нас, обаче едва ли е най-мъдрото решение. По този начин ромските проповедници в Пазарджик получават незаслужена слава, която ще им донесе още богати спонсори от арабския свят. Нищо чудно след забраната броят на забрадените дами да се увеличи паралелно с траншовете на щедрите спонсори от петролните монархии. Не е за пренебрегване и рискът от увеличение на терористичната заплаха към страната вследствие от подобен акт. Франция първа въведе забрана за бурките, които наистина там се срещат твърде често, и

веднага бе нарочена от главатарите на "Ал Кайда"

и "Ислямска държава" за първостепенна мишена като страна, подложила на дискриминация вярващите. Резултатът от усилието са няколкото зрелищни самоубийствени атентата и кланета, като се почне с разстрелите, извършени от Мохамед Мера в Тулуза, и се свърши с живите бомби в Париж на 13 ноември м.г., отнели живота на над 130 души.
Присъствието с уахабитските клетки в Пазарджик изобщо не бива да се подценява, но той не може да бъде решен със смешни забрани. Проблемът изобщо не е във бурките, а в устойчивата радикализация на ромите, съпроводена с обичайните за нашите ширини дискриминация над циганското малцинство и самоизолация в гетата. Държавата, общината, религиозните власти и гражданското общество трябва час по-скоро да се намесят в квартал "Изток" и да се хванат да лекуват язвите. Тяхното участие би разрешило проблемите далеч по-удачно от силовите реакции и неадекватните забрани на популистите. Патриотичните хрумвания не идват на празно място. Оня ден третата по влияние в Германия партия - "Алтернатива за Германия", прие категоричен антиислямски дневен ред, включващ забрана на бурките и минаретата. Антиимигрантските сили, по съвместителство нехаресващи мюсюлманите, са тръгнали на победен марш из Западна Европа, която е проядена от спящи клетки на салафити джихадисти. По парадоксален начин България е на път да попадне под двоен натиск - на ислямистите, които са разпространени не само на изток, но и в богатите европейски страни, и на крайнодесните от запад. Сложен ребус, който поставя на изпитание не само патриотичните чувства, но и здравия разум и морала на политическия елит у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай