На 25 май се решава ще расте ли още ЕС

На 25 май се решава ще расте ли още ЕС  | StandartNews.com

Живко Георгиев, социолог

Този тип избори са особени, защото голямата им тема, която би трябвало да предопредели и дебата, би трябвало да бъде Европейският съюз.

Какво бъдеще на ЕС ще отстоява всяка една партия или коалиция, какъв тип политики бихме искали да виждаме в бъдеще от страна на съюза, дали трябва да продължи неговото разширяване в контекста на нашия национален интерес. Особено важно е дали трябва да продължи разширяването в посока Турция, Македония, Сърбия, Украйна. Това би трябвало да бъдат основните теми в дебата, тъй като в крайна сметка на тези избори ще се конкурират не националните политически сили, а и на общо европейско равнище - ПЕС, ЕНП, АЛДЕ и другите големи политически семейства, които в крайна сметка определят бъдещето на съюза.

Разбира се, това не се случва никъде. Темите за ЕС в едни случаи са силно застъпени, в други - може и да преобладават, но няма как да ги няма и вътрешнополитическите дебати. Те ще присъстват по простата причина, че европейските избори са една междинна оценка за политическото статукво. От резултата на евроизборите ще зависи каква оценка българското общество дава на настоящото управление, до каква степен иска промяна.

Колкото до това каква ще бъде кампанията по стил - агресивна или умерена и цивилизована, ми е трудно да определя, но съм сигурен в едно - ще има партии, които поради необходимостта да се докажат, тъй като част от тях са нови, може би ще си позволят обичайния за нашите географски ширини популизъм.

Наблюденията ми през последните години обаче показват, че би било чудо, ако не се появи компроматна война.

Коректният отговор на въпроса дали кандидатите за евродепутати имат представа за къде са тръгнали и за какво иде реч в Европейския парламент е, че някои имат, а други нямат. Представителите на големите политически сили като сравнително опитни политици ще изберат многопластовото говорене. В националния дебат и на национални форуми, предлагани от медиите, те ще говорят едно. В непосредствена среща със своите избиратели ще си позволят и други стилистики. Само неопитните могат да си позволят един тип говорене и в двата контекста.

Макар голяма част от публиката да ги възприема като избори без особен залог, изследванията показват, че според хората те няма да променят кой знае колко нито Европа, нито България, но тяхното значение е важно. Важно е за управляващите - тяхното представяне ще бъде не просто междинна оценка, но ще им даде кураж да направят реформите, които, поради слабата парламентарна подкрепа през първата година управление, ги поддържаше в режим на оцеляване, а не на стратегическо поведение и мислене. Резултатите могат и да препратят към предсрочни парламентарни избори, които могат да се случат както при провал на управляващите, така и при убедителна победа. Като цяло в изборите на 25 май има достатъчно интересни интриги. Едната е как ще се представят основните политически партии, кой ще победи. На мен лично ще ми бъде интересно как ще се представят относително новите политически проекти. Ще дадат ли заявка за трайно политическо присъствие, или ще се окажат на периферията. Интересно ще бъде как ще се разпредели вотът в националистическия сегмент на електората. Интересно е и дали ще се създаде възможност за преференциално гласуване, каква ще е активността, как активността ще варира по социални категории, региони и пр., не на последно място и как ще сработи новият Избирателен закон. Така че няма да скучаем, има достатъчно интересни неща, които стават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай