Миланов: Здравната каса съсипа болниците

Милан Миланов, Български лекарски съюз пред TV7

Миланов: Здравната каса съсипа болниците | StandartNews.com

Смяната на шефа на Здравната каса при смяната на властта е абсолютно нормален акт по една много проста причина. Общественото здравеопазване се води от една страна от три субекта - министерство, каса и здравна комисия. От другата страна стоят Лекарският и Зъболекарският съюз. И ако новата власт е решила да прави нова политика, тя ще сложи човек, който ще отговаря за тази нова политика. Не искам да коментирам г-н Цеков. Не казвам доктор Цеков, тъй като той от миналото лято е в немилост пред БЛС по една много проста причина - буквално несправяне с проблемите на здравната система на България по отношение на касата като финансиращ орган. Д-р Цеков имаше доста сериозна свобода и тази свобода беше използвана, за да се вкарат в Касата дейности, които финансово не бяха осигурени. Ние говорихме, приказвахме, събори правихме, чудесии. Интересът е един. Вижте, аз не казвам, че е частен.

Да може да вкараме колкото може повече дейности в Касата, за да може да контролираме разходите. Това е една добра идея, но проблемът е, че това не се случи, а се случи заинатяване, намаляване цените на продукцията, която би трябвало да заплащат към болниците. Тук влизат ваксините и ин витро. Интензивното лечение, което беше загробено тотално. Вижте, не може една болница като "Пирогов" да кажем, да има за един месец 60 пациенти повече от същия месец на миналата година и да получи сто хиляди лева по-малко, защото това са разходи.

Не, това не е професионално. Ще похарчи 28 милиона, при 40 заложени в касата. Добре, защо го прави. Единствената мисъл, която ми минава, е, че иска да прехвърля пари в много по-сладки дейности, каквито са медикаментите, каквито са ваксините. Където "Киро на кирия" никой не знае за какво става дума. Спастрянето на пари е партийна повеля, независимо коя партия е на власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай