Мъртво вълнение в политиката

Проф. Георги Манолов

Мъртво вълнение в политиката | StandartNews.com

Новият парламентарен сезон започна очаквано остро, доколкото страстите политически през лятната ваканция не са утихнали. Въпреки относителното успокояване на протеста ситуацията в страната никак не е лека.- напротив, продължава да бъде сложна в политическо и икономическо отношение. Има едно заблуждение - на повърхността се наблюдава едва ли не прекратяване на противоречията между спорещите страни - протестиращите и държавната власт, както и между институциите. "На дъното" обаче има ред проблеми, които не търпят отлагане и непрекъснатото се поставят на дневен ред. Тяхното решаване засега обаче изглежда невъзможно. Това е една от причините, поради които страната не се укротява. Привидно е впечатлението, че протестите вече отшумяват и има нормална обстановка за работа на управляващите.

Ако не се вземат решителни мерки за преодоляване на най-болните икономически, политически и социални проблеми, нещата няма да имат добър край. Една от причините за избухването на гражданските вълнения през февруари и после през юни е един фактор, дълбоко прикриван в хода на целия преход. Оказа че през тези 24 години ние не сме имали докрай реформирани леви, десни и центристки партии.

Не сме имали нужните промени в тях от структурно, кадрово и организационно естество, които да ги изведат на преден план като действително модерни политически субекти. И съответно днес нямаме адекватни на българската реалност формации, подобно на сродните им партии в Европа? Възниква въпросът защо тогава ги приеха в ЕНП, ПЕС и при европейските либерали?
Това е тяхна рутинна политика и ние няма как да избягаме от нея, а освен това в Европа бяха заинтересовани да ги приемат.

Това противоречие отново се прояви чрез тоталното противопоставяне на една анахронична идеологическа плоскост - "комунизъм - антикомунизъм". Това показва, че нашите партии не са прекрачили границата на първоначалното реформиране и да стъпят на реалното противопоставяне на базата на идеите и платформите за бъдещето. Да погледнем дори само днешните лозунги на улицата като "Червени боклуци" и "Президентът в Сибир" показват това изоставане.

Докато ние не надскочим барикадното мислене, докато не изскочим от капана на това противопоставяне, ние няма да имаме качествени реформи независимо кой и как управлява.

Правителството на Пламен Орешарски се отърси от шока, в който бе изпаднало в началото но протестите, когато направи поредица от грешни и неадекватни кадрови стъпки. Кабинетът придоби опит в условия не само на криза, но и на напрежение под кабинетите им. От ден на ден се отърсва от уплахата, придобива повече кураж и трупа потенциал за решаване на проблемите на страната. За да се заеме с големите въпроси пред страната, трябва решителност. Проблемите са трупани с десетилетия, но това не значи, че трябва да се протакат нещата.

От началото на мандата, когато ГЕРБ видяха, че не могат да съставят правителство, до момента те имат много грешна тактика. Няма по-голяма трибуна и форум, на който да отстояват концепциите си, от парламента. Поетият курс на бойкот означава само едно - слабост. Независимо че хората на Бойко Борисов се чувстват засегнати и обидени и унизени, не биваше да постъпват по този начин. Парламентът не е детска градина. Парламентът е място за зрели политически дебати. Предполага се, че трябва да има и сериозни политици, включително и лидери. Хубаво е, че ГЕРБ преосмислиха поведението си. Второто им намерение като че ли е чрез своите симпатизанти по-активно да се намесят в протеста, друг е въпросът дали това може да се получи.

В последно време забелязваме процес на консолидация - десницата са обединява в Реформаторски блок, а националистите около Националния фронт за спасение на България (НФСБ), където се вляха ГОРД и НИЕ. Тази тенденция е положителна, тъй като има потребност от изкристализиране на ясни политически субекти в десницата и патриотичния сектор. Оттук нататък е важно какво те ще предложат на българското общество, как ще се организират, върху какви идеи ще стъпят и има ли наченки за увличане на една бъдеща социална база.
Не бива да се заблуждаваме, че лявото у нас е реформирано. Периодично избухват престрелки, че е необходима нова лява партия - социалдемократически ориентирана. Важно е не само какво пишат в програмата си, но и най-вече как я реализират, когато са на власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай