Кючуков: Да не режем банковия клон, на който седим

Кючуков: Да не режем банковия клон, на който седим | StandartNews.com

Политиците трябва да се обединят в името на стабилността на държавата

Стабилност, предвидимост и доверие. Бизнесът и гражданите имат нужда от тези три неща, за да съществуват и да се развиват. Стабилността на банковата система и на валутния борд у нас беше приоритет на всички правителства през последните близо 20 години. Благодарение на тази стабилност страната постигна икономически ръст през годините и преодоля световната криза без много големи сътресения. Сега отново дойде времето, в което всички политици трябва да докажат, че мислят държавнически. Всички политици трябва да се обединят, да забравят партийните пристрастия и да действат за една обща кауза - стабилността на банковата система. Защото доверието се гради много трудно, но много лесно може да бъде разрушено. А в името на държавния интерес това не бива да се допуска.

Вчера прокуратурата постави под съмнение дейността на БНБ като надзорна институция над банките в България. На подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев са повдигнати обвинения, тъй като не е предприел мерки по контрол и надзор по отношение на банки, заявиха от прокуратурата.

БНБ обаче не бива да става заложник на политически игри

битки за икономическо влияние и пренареждане на играчите преди предстоящите избори. Защото залогът в случая е твърде висок. Не може с лека ръка да се поставя на карта доверието на хората в БНБ като надзорна институция, доверието в стабилността на банковата система в страната, а оттук и на целия валутен борд. Защото именно благодарение на стабилността, предвидимостта и доверието бизнесът и хората имат възможност да се развиват. Бизнесът взима кредити и инвестира, защото вярва, че утре икономическата среда у нас ще е по-добра от днес. Гражданите държат спестяванията си в банките, защото имат доверие в тях и взимат кредити, защото вярват, че през следващите години ще имат работа и доходи, с които да си плащат вноските. Именно това доверие движи цялата икономика. И то не бива да се губи. Защото ако доверието се загуби, последиците ще са непредвидими, но със сигурност ще са пагубни.

Последната световна финансова криза започна, след като на 15 септември 2008 г. фалира американската банка "Леман брадърс". Фалитът на една банка по принцип не би трябвало да застраши финансовата стабилност в света. Но в конкретния случай не стана така. И причината за това е, че се

наруши доверието между самите финансови институции в САЩ и Европа

Нормална практика е банките до си разменят депозити, за да регулират ликвидността и доходността си. Но след фалита на "Леман брадърс" самите банки в САЩ и Европа се гледаха подозрително помежду си. Последваха още фалити и се разклати доверието в цялата финансова система, последиците от което още не може да се изчистят.
В България изживяхме свой сценарий на фалити на банки през кризисните 1996-1997 г. И именно този сценарий не трябва да се повтаря. А за целта не трябва да се руши доверието в банките, валутния борд и БНБ. Това е по-важно дори от влизането ни в ЕС. И както за членството в Европейския съюз имаше консенсус между политическите партии, така и сега всички отговорни политици трябва да се обединят и да заявят, че запазването на стабилността е техен приоритет. Защото само така може да се даде шанс на страната да постигне икономически ръст, без значение кой ще ни управлява само след няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай