Кризата не изгони българите от Гърция

Благородна Филевска, журналист и председател на Гръцко-българско сдружение за култура

Кризата не изгони българите от Гърция | StandartNews.com

Българите в Гърция са изправени пред куп проблеми - например работата "на черно" и ограничената възможност за здравно и пенсионно осигуряване, некоректността от страна на някои работодатели, тежката бюрокрация. Напоследък проблем са и зачестилите проверки от страна на гръцките полицейски органи на личните документи на български граждани на улицата.

В много случаи българите безпричинно биват задържани по няколко часа в полицейските участъци. Към последното би могло да бъде проявено известно разбиране предвид острите проблеми, които местното общество изпитва във връзка с прекомерната нелегална имиграция в страната. Както и поради зачестилите в Гърция злоупотреби с български лични документи от страна на нелегално пребиваващи имигранти от страни нечленки на ЕС. В случая става въпрос както за откраднати лични документи на наши сънародници, така и за доброволно "предоставени" такива (разбирайте продадени).

Предполагам, че проблемът е известен на нашите дипломатически служби тук и вярвам, че ще бъде намерена формула за неговото решаване по не толкова унизителен начин. Към поредицата от бюрократични проблеми бих изброила и още един, който е от особена важност за сънародниците ни, живеещи по гръцките острови, а най-вече на о-в Крит. Там според неофициална преценка пребивават със семействата си около 25 хил. българи. Става въпрос за трудния достъп на всички тези хора до българското дипломатическо представителство, а най-вече - до консулската ни служба в Атина. Трудно е за всички тези работещи хора да изминават пътя до гръцката столица.

Наши сънародници, особено през последните 2-3 години, вече се завърнаха в България точно поради икономическата криза. Но част от тях се върнаха отново в Гърция, а успоредно с тях дойдоха и нови хора от България. Немалък брой от заминаващите са хора вече на пенсионна възраст - икономически емигранти, дошли в Гърция преди 15-20 години. Нерядка е практиката единият родител в семейството отново да се завърне самостоятелно в Гърция, за да осигурява оттук издръжката на семейството. Особено честа напоследък е практиката на "временно" завръщане на хора, които години наред са работили сезонна работа. Така че вълната от български икономически емигранти към Гърция не е спряла. Може би нейният характер се смени. В последните години тук пристигат все повече млади хора, за разлика от първите години на емиграция, когато в Гърция идваха най-вече жени от средна възраст нагоре. Ще отбележа и още нещо.

Доколкото наши сънародници си тръгват от Гърция поради кризата, не за всички обаче обратната дестинация е родината. Много от хората заминават за други страни - Англия, Германия, Австрия.
Предполагам, че всички в България си дават сметка, че присъствието на българи на трудовия пазар не само в Гърция, но и в други държави помага не само на местните икономики, но и косвено на нашата. Защото изработените от тези хора финансови средства дават възможност на стотици техни роднини и близки в България да се издържат икономически.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай