Сряда,

Кризата не изгони българите от Гърция

От: Администратор -
5766
Кризата не изгони българите от Гърция
A
A
A

Българите в Гърция са изправени пред куп проблеми - например работата "на черно" и ограничената възможност за здравно и пенсионно осигуряване, некоректността от страна на някои работодатели, тежката бюрокрация. Напоследък проблем са и зачестилите проверки от страна на гръцките полицейски органи на личните документи на български граждани на улицата.

В много случаи българите безпричинно биват задържани по няколко часа в полицейските участъци. Към последното би могло да бъде проявено известно разбиране предвид острите проблеми, които местното общество изпитва във връзка с прекомерната нелегална имиграция в страната. Както и поради зачестилите в Гърция злоупотреби с български лични документи от страна на нелегално пребиваващи имигранти от страни нечленки на ЕС. В случая става въпрос както за откраднати лични документи на наши сънародници, така и за доброволно "предоставени" такива (разбирайте продадени).

Предполагам, че проблемът е известен на нашите дипломатически служби тук и вярвам, че ще бъде намерена формула за неговото решаване по не толкова унизителен начин. Към поредицата от бюрократични проблеми бих изброила и още един, който е от особена важност за сънародниците ни, живеещи по гръцките острови, а най-вече на о-в Крит. Там според неофициална преценка пребивават със семействата си около 25 хил. българи. Става въпрос за трудния достъп на всички тези хора до българското дипломатическо представителство, а най-вече - до консулската ни служба в Атина. Трудно е за всички тези работещи хора да изминават пътя до гръцката столица.

Наши сънародници, особено през последните 2-3 години, вече се завърнаха в България точно поради икономическата криза. Но част от тях се върнаха отново в Гърция, а успоредно с тях дойдоха и нови хора от България. Немалък брой от заминаващите са хора вече на пенсионна възраст - икономически емигранти, дошли в Гърция преди 15-20 години. Нерядка е практиката единият родител в семейството отново да се завърне самостоятелно в Гърция, за да осигурява оттук издръжката на семейството. Особено честа напоследък е практиката на "временно" завръщане на хора, които години наред са работили сезонна работа. Така че вълната от български икономически емигранти към Гърция не е спряла. Може би нейният характер се смени. В последните години тук пристигат все повече млади хора, за разлика от първите години на емиграция, когато в Гърция идваха най-вече жени от средна възраст нагоре. Ще отбележа и още нещо.

Доколкото наши сънародници си тръгват от Гърция поради кризата, не за всички обаче обратната дестинация е родината. Много от хората заминават за други страни - Англия, Германия, Австрия.
Предполагам, че всички в България си дават сметка, че присъствието на българи на трудовия пазар не само в Гърция, но и в други държави помага не само на местните икономики, но и косвено на нашата. Защото изработените от тези хора финансови средства дават възможност на стотици техни роднини и близки в България да се издържат икономически.

(Пред Агенция Фокус)


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички