Костов: Сатанизирането на Пеевски не е европейска политика

Костов: Сатанизирането на Пеевски не е европейска политика | StandartNews.com

София. Бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов гостува в студиото на Би Ти Ви. Той увери, че няма намерение да се завръща в политиката и изцяло се е посветил на новата си роля на директор на Лаборатория "Управление на рисковете" към НБУ.

Мисля, че е голяма грешка, когато политиците се занимават със сочене на имена и по този начин сатанизират този или онзи. Аз бях сатанизиран 20 години. Това не бива да се случва с никого, защото това не е европейско, това не е Европа, това е средство на комунистическия репресивен апарат - на КГБ и ДС.

Не бива днес политиците да се занимават с личности, а не с политики. Пример за това е образът на Делян Пеевски, които е демонизиран в обществото от тези, на които пречи. Това не е европейска политика. Там хората не се занимават с такива персонални атаки срещу който и да е. Демонизира го, който има интерес. Но не е политика да се занимават политическите партии с Делян Пеевски. Те трябва да се занимават с добруването на хората, с елиминирането на рисковете, с намирането на път в тази ситуация за страната.

Не искам никой да бъде демонизиран в тази страна. Това е ужасно чувство. То е непродуктивно, разпалва един песимизъм, един негативизъм сред хората. Кара всички да са нещастни. Това не е Европа. Там хората не се занимават с такива персонални атаки срещу който и да е.

Реформаторският блок има, разбира се, своите добри и слаби страни. Хубаво е, тези, които го ръководят, да вземат съветите, които им дават хората. Трябва да изоставят практиката на поименни атаки на определени лица независимо от ефекта. Да се фокусират върху икономическите програми и програми за съдебна реформа.

Един от междинните ни доклади в лабораторията, който вече е готов, е този за бежанците. Много е важно да уточним, че това не са бежанци. Хората, които са влезли в България, са незаконно пребиваващи. Влизането им в страната ни не е контролирано и в това се състои най-големият риск. Направихме краткосрочна прогноза, според която до края на годината бежанците у нас ще са между 12 и 19 хил. души. Защо България не изпълнява спогодбата, която има с Турция за граничните инциденти от 1967 г.? Вижте какво става с околните страни. Всички те връщат бежанците.

Ако днес бях на мястото на премиера, бих направил много неща. Ние сме изготвили определени препоръки. Най-сериозно е това, което трябва да направи Народното събрание. То е блокирало цяла процедура и не дава възможност на Министерски съвет и на Агенцията за бежанците да действат адекватно в тази ситуация, в която хора незаконно пресичат границата и идват в България от трета страна. Защото е казано, че тогава държавата може да не разглежда техните молби за получаване статут на бежанец или друга форма на закрила, защото се счита, че Турция е сигурна страна. От тази гледна точка НС трябва веднага да поправи сериозния пропуск в закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай