Кери: Ще стоим рамо до рамо с украинския народ

Джон Кери, държавен секретар на САЩ

Кери: Ще стоим рамо до рамо с украинския народ | StandartNews.com

Съединените щати потвърждават своята ангажираност за запазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна съобразно международното право. Осъждаме акта на агресия от страна на Руската федерация. В момента имаме доказателства за извършването на голяма промяна и по време на нейното осъществяване ще стоим рамо до рамо с украинския народ.

 

Днес украинците настояват за правителство, което работи с одобрението на хората. И искам да отбележа, че ние изпитваме огромно възхищение от умереността, с която преходното правителство извършва тази смяна на властта. То прояви въздържание въпреки нахлуването на украинска земя и съседството с едно руско правителство, което е избрало агресията и заплахата като основно средство. Контрастът наистина не би могъл да бъде по-ярък: решителни украинци, които демонстрират сила чрез своето единство, и руско правителство, използващо претекст, прикриващо истинските си намерения зад лъжи, заплахи и провокации.

 

В сърцата на украинците и в очите на света действията на Русия не изглеждат като проява на истинска сила. Така че е време да изясним нещата. Руското правителство ще се опита да ви убеди, че опозицията е тази, която не е пожелала да приложи споразумението от 21 февруари, което призовава към мирна смяна на властта, пренебрегвайки факта, че Янукович беше този, който в историческия момент, когато страната му беше в нужда, когато този град беше място на сблъсъци, когато лидерите на нацията се бяха събрали, за да решат нейното бъдеще, не спази задължението си да подпише споразумението и избяга под прикритието на нощта с всичките си ценности, унищожавайки документи след себе си. Той изостави своя народ и в крайна сметка и страната си.

 

Руското правителство ще се опита да ви убеди, че украинското правителство е по някакъв начин нелегитимно и предвождано от екстремисти, пренебрегвайки реалността, че украинската Рада, представляваща народа на Украйна, избраните представители на украинския народ—одобри с голямо мнозинство новото правителство, като дори членове на партията на Янукович го напуснаха и гласуваха единодушно за одобряването на това ново правителство. Отчасти бъдещето на Украйна беше променено именно благодарение на гласовете на представителите на партията на Янукович. А в момента Радата е най-представителната институция в Украйна.

 

Руското правителство ще се опита също да ви убеди, че спокойните и гостоприемни улици на Киев—по една от които имах възможността да се разходя, а много други обиколих с автомобила си, са всъщност опасни, пренебрегвайки реалността, че тук няма никакво увеличение на нивото на престъпността, броя на грабежите или политическите отмъщения. Руското правителство ще се опита да ви убеди, че противно на всички доказателства, е имало масово бягство на украинци към Русия или пък масови атаки срещу църкви в Източна Украйна. Това също не отговаря на истината.

 

Те ще се опитат да ви убедят, че съществува заплаха за руското население и руските бази. Ще се опитат да ви убедят, че Киев се опитва да дестабилизира Крим или че руските действия са законни и легитимни, защото лидерите на Крим са помолили за тази интервенция. А както всички добре знаем украинските военни в Крим, по инструкция от своето правителство, защитават своите позиции, без обаче да са произвели и един изстрел, без да са отправили нито една провокация, въпреки че бяха обкръжени от окупиращи военни части и станаха свидетели как човек, спечелил само три процента от гласовете на изборите, беше провъзгласен от руснаците за лидер.

Те ще се опитат да ви убедят, че Киев се стреми да дестабилизира Крим или че по някакъв начин украинските лидери са предизвикали интервенцията. Няма нито едно достоверно доказателство в подкрепа на тези твърдения—нито дори едно.

И стигаме до най-важния аргумент, а именно че дипломацията и зачитането на суверенитета, не едностранната сила, могат най-добре да разрешат спорове като този през 21 век. Президентът Обама и аз искаме да кажем съвсем ясно на Русия и на целия свят, че ние не търсим конфронтация. Съществува по-добър начин, по който Русия може да защити своите основателни интереси в Украйна. Ако сте наистина загрижени за част от своите граждани, тогава се обърнете към правителството. Разговаряйте с него за своите притеснения. Обърнете се към ООН. Повдигнете въпроса пред Съвета за сигурност. Информирайте ОССЕ. Отнесете проблема до някоя от правозащитните организации. Има безброй много институции, които организираната, структурирана и почтена международна общност се е борила да създаде, за да може да разрешава подобни различия, така че да не ставаме свидетели на едностранни решение на една държава да превземе друга. Има по-добри начини, по които Русия може да се бори за основателните си интереси в Украйна.

 

Русия може да избере да се съобрази с международното право и със своя ангажимент към подписания от нея Заключителен акт от Хелзинки според Устава на ООН. Ако иска да помогне за защитата на етническите руснаци, каквито намерения твърди, че има, и ако те в действителност са били заплашени, ние ще подкрепи усилията за тяхната защита, както съм информиран, че ще постъпи и правителството на Украйна. Но ако се стреми да постигне това, Русия би могла да работи с официалното украинско правителство, както е обещала да направи. Не само трябва да допусне, но и да насърчи, изпращането на международни наблюдатели на територията на Украйна. Това са хората, които могат да дефинират реалните заплахи. Това, което ние искаме заедно с правителството на Украйна, заедно с европейската общност, е голям брой наблюдатели да имат възможност да оценят на място ситуацията и да отсеят истината от измислицата. Русия, в случай че иска да допринесе за намаляване на напрежението, може да върне войниците си обратно в казармите и да намали, вместо да увеличи, обсега на тази инвазия.

 

Такова би било нашето предпочитание. Дойдох тук днес по поръчение на президента Обама, за да кажа абсолютно ясно, че Съединените щати предпочитат тази инвазия да деескалира. Ние предпочитаме тази ситуацията да се разреши посредством структурите на легитимни институции, международни институции, с които сме работили в продължение на много години, за да можем да се справим с такъв тип кризи. Но ако Русия не избере пътя на деескалацията, ако не прояви желание да работи непосредствено с правителството на Украйна, а ние се надяваме това да не се случи, тогава нашите партньори няма да имат никакъв избор освен да се присъединят към нас с цел да продължим да разширяваме мерките, които започнахме да предприемаме през последните дни, за политическата, дипломатическата и икономическата изолация на Русия.

 

Искам да подчертая пред лидерите на Русия, че това не е нещо, което нарочно преследваме; това е нещо, което изборът на Русия би ни принудил да направим. На този етап ние сме прекратили участието си в подготовката за срещата на Г-8 в Сочи. Преустановили сме и контактите между въоръжените сили на двете страни и прекъснахме двустранния икономически диалог. Ние сме готови да предприемем още такива стъпки, ако Русия не върне своите сили в казармите и не се ангажира с легитимна политика на деескалация.

 

В същото време Съединените щати и техните партньори - нашите партньори – ще подкрепят Украйна. Ще я подкрепим по трудния път на разрешаване на икономическите й проблеми. И аз оценявам високо срещата, която току-що имах, с действащия президент и премиер, както и с други лидери, с които обсъдихме как може да се заздрави икономиката и страната да се придвижи бързо към свободни, честни и прозрачни избори, които да се проведат в най-скоро време.
Ние работим и ще продължим да работим в най-тясно сътрудничество с МВФ и с други международни партньори, за да изработим пакет от помощи, който да помогне на Украйна да възстанови финансовата си стабилност в кратки срокове и да има възможност да реализира растеж на икономиката си в дългосрочен план. Радвам се да съобщя, че този пакет включва незабавен кредит от 1 милиард долара за възстановяването на Украйна. В момента работим и с Министерството на финансите на САЩ, както и с други институции, за да изработим едни по-широк и по-многообхватен план. Ние ще предоставим най-добрата възможна експертна помощ, за да помогнем на Украйна да възстанови своята икономика и финансовите си институции и да проведе тези свободни, честни, бързи и всеобхватни избори.

 

Ние също така работим с временното правителство в борбата срещу корупцията и в усилията му да възстанови ограбените си капитали. Ние помагаме на Украйна да се справи с политически мотивираните търговски практики на Русия, независимо дали се отнася за манипулиране на енергийните доставки или забрана за внос в Русия на най-хубавите бонбони, произвеждани в Украйна. Факт е, че живеем в 21-и век и ние не трябва да сме свидетели на това как определени държави демонстрират поведение, характерно за 19-ти или 20-ти век. Има начини да се разрешат тези проблеми. И големите нации трябва да ги разрешават по подобаващ начин.
Факт е, че според нас има редица възможности както за Русия, така и за всички нас, които да ни поведат по пътя на подходящата дипломация и уместните дипломатически ангажименти. Ние каним Русия да седне на тази маса, по-конкретно ние каним Русия да започне разговори директно с правителството на Украйна, защото съм убеден, че то е готово да разреши висящите въпроси по един смислен начин.

 

За мене е чест че съм тук в Украйна. Подобно на много американци и други хора по целия свят ние наблюдавахме с изключителен респект силата, която излъчваха хората, въоръжени единствено с идеите си; хора с убеждения, принципи и ценности, които се бореха за свобода, за равноправие и за по-добри възможности. На света няма нищо по-важно от това. Това е нещото, което води до промяна на толкова много места по света.

 

Отчасти причината, поради която на толкова различни места по света по едно и също време се случват такива трансформации, е че ние всички сме взаимно свързани. Всички ние разбираме какво се случва на другите хора, избора, който те правят, и живота, който те водят. И по целия свят младите хора си казват: „Ние не искаме да сме лишени от тези възможности". За това се отнася. И това засяга всички, които ценят демокрацията и които подкрепят възможността тази страна да се присъедини към милионите други хора, които я практикуват.

 

САЩ ще подкрепят народа на Украйна в усилията му да изгради една силна, суверенна и демократична държава, каквато той заслужава и за която в последните дни и седмици украински граждани жертваха живота си по един изключително смел начин в името на нейното бъдеще. Ние трябва да се изправим и да отговорим на този призив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай