Картелът като чудовището от Лох Нес

Картелът като чудовището от Лох Нес | StandartNews.com

Много трудно КЗК ще докаже нарушения на пазара на горива

проф. Атанас Тасев,
енергиен експерт

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ обяви, че има предположения, че е възможно да има картелни споразумения на базата на анализ на седем големи играчи в сектора на горивата. Все още сме много далеч от крайния резултат. Лично аз се отнасям със симпатия към действията на КЗК и като гражданин естествено силно ще се радвам, ако те открият нещо и накажат лошите. Лошите никой не ги обича, а ние като граждани очакваме по-ниски цени на тока, горивата и т.н.
Не очаквам обаче да има резултат от търсенето на антимонополния орган. Прегледах внимателно анализа на КЗК и не видях нито едно убедително доказателство за наличието на монопол. Не бива да забравяме, че комисията е държавен орган, чиито решения са актове, подлежащи на съдебен контрол. На върха стои Върховният административен съд, а аз съм добре запознат с неговата практика. Участвал съм в 38 дела в сектор "Енергетика" като вещо лице и мога да кажа без излишно самохвалство, че нито едно от тези дела не е било спечелено от жалващите се. Знам как действат съдиите и колко сериозни и убедителни аргументи трябва да бъдат извадени. По въпросните доказателства на КЗК срещу търговците на горива нито един съд няма да се произнесе.

Въпросът "Има ли монопол в сектора на горивата?" може да се оприличи на чудовището от езерото Лох Нес -

всички са чували за него, но никой не го е виждал

Много трудно се доказва злоупотребата с господстващо положение на пазара. Моята теза е, че пазарът в България е в състояние на равновесие. Това, че равновесието е на по-високо ниво от съседните държави, означава, че алтернативните начини за доставки на горива не дават добър резултат. Ако например докарате бензин от Австрия, няма да ви излезе сметката. Примерът с цените на бензиностанциите на Марешки за мен чисто статистически не е достоверен на този етап. Ще повярвам на Марешки в момента, в който той построи 100-200 бензиностанции. Когато похарчи 100-200 млн. евро и помисли как да си ги възвърне. Ние не знаем дали тези бензиностанции ги е купил, или ги е взел под наем. Откъде получава горивата? Ами представете си, че става дума за контрабанда. Когато някой извади по-ниска цена, винаги възниква въпросът защо го прави. Възможно е да има компромис с качеството или нещо друго.

Седемте търговци на горива са големи фирми - те няма да стигнат до нивото да правят картелно споразумение и да го оформят документално. Аз живея в "Младост" и в никакъв случай няма да отида да заредя в бензиностанция в "Люлин", ако разликата на литър е 5 ст. От всички нови вериги, които дойдоха у нас, нито една не използва метода "Марешки" - да пусне с 20-30 ст. по-ниски цени. От друга страна, кой ще има търпение да издържи часове на една опашка, за да зареди.
Проблемът е, че

има заиграване с обществените настроения

Хората очакват да бъдат намалени цените. Например преди 4 години в Русия при добра ценова конюнктура Путин наложи силово ограничение върху цената на горивата. Резултатът беше, че изчезнаха горивата. Пазарът има своите правила. При нас има дадености - "Лукойл" е единственият голям производител. Освен това той разполага с тръбна транспортна система, тоест той пуска бензина по тръбата, а не харчи пари да го кара с цистерни от Бургас до Петрич. "Лукойл" разполага с диференциална рента, от която печели. Според статистиката през 2015 г. вносът на бензин у нас възлиза на 50%, а на дизел - 39%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай