Вторник,

Как американците зарадваха Асад

От: Администратор -
219
Как американците зарадваха Асад
A
A
A

Бьорн Блашке, Дойче веле

Със сигурност ще има откъслечни престрелки, които ще поставят под въпрос примирието в Сирия. Защото руско-американското рамково споразумение е толкова сложно, че всъщност е осъдено на провал. Само един пример: Американският външен министър Джон Кери заяви дословно, че "ако насилието наистина намалее, след седем дни САЩ и Русия ще създадат обща командна централа, за да "идeнтифицират терористите и да предприемат координирани действия срещу тях".

Що се отнася до т.нар. Ислямска държава- там всичко е ясно, защото почти целият свят е убеден, че те са терористична групировка. Но как стоят нещата с Джабхад Фатах ал Шам? По този въпрос мненията са различни. Нека припомним, че в началото на войната в Сирия Джебхат Фатах ал Шам, която произлезе от Фронта ал Нусра /Джебхат ан Нусра/, беше малка група от ислямисти, близки до Ал Кайда.

По онова време САЩ постоянно твърдяха, че ще подкрепят умерената опозиционна Свободна сирийска армия срещу режима на Башар Асад, което обаче те така и не сториха. Затова много бойци на Свободната сирийска армия постепенно преминаха към Фронта ал Нусра, който получаваше сериозна подкрепа по неизвестни тъмни канали. Именно по този начин израсна ал Нусра, днешният Джебхат Фатах ал Шам, който в наши дни е водеща сила в боевете за Алепо срещу верните на режима войски.
На негова страна се бият повече от десет други бунтовнически групировки, някои от които минават за умерени. Но нима те ще успеят да убедят САЩ само в рамките на седем дни, че са се дистанцирали от бившия Фронт ал Нусра, така че американските и руски бойни самолети да бомбардират само истинските терористи?

Твърде трудна задача. Още по-трудно ще бъде да убедят широките слоеве от населението в това. Лидерите на бившия Фронт ал Нусра може все още да са близки в идеологическо отношение до Ал Кайда, но техните бойци се типични представители на обикновеното сирийско население. А дали настроенията сред него са също така еднозначни?

Нека само си представим нещата в цялата им противоречивост: САЩ по една или друга причина не подкрепиха умерените опозиционни сили в Сирия, с което ги хвърлиха в обятията на ислямистките терористи. След това САЩ просто обявиха всички бойци от Фронта ал Нусра за терористи, а сега искат да ги бомбардират заедно с Русия. Президентът Башар Асад навярно злорадо потрива ръце, радвайки се на цялата тази бъркотия. От пет години насам той воюва срещу голяма част от собственото си население, но неизменно твърди, че се бори единствено срещу "терористите". А ако примирието действително се задържи, САЩ де факто биха се оказали в ролята на помощник на Асад!


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com