Кафе с часовников механизъм

Докато изсърбат по едно еспресо, Местан и Борисов разбъркаха политическия пъзел

Кафе с часовников механизъм | StandartNews.com

Кафенето е една от малкото пресечни културни точки между Бойко Борисов и Лютви Местан.

Изключително ниска е вероятността двамата да се засекат на семинар по лингвистика на БАН или лов - това са запазени територии за лидера на ДПС. Почти е изключено да бъдат видени заедно на мачле в Борисовата градина или на киноложка изложба, където Бойко е във вихъра си.

Единият е израснал край нивите с тютюн в Момчилград, а другият е гонел топката на двора в Банкя.

За никого не е тайна, че голямата любов на Местан не е властта, а българският език. Неговият "висок наратив" достигна висоти, които респектират не само родопските му избиратели, но и го правят трудноразбираем и за колегите му в парламента.

Водачът на ГЕРБ оре браздата на другия край в употребата на родната реч - омайна и сладка. Борисов съзнателно опростява посланията дотам, че и децата да разберат стратегическите приоритети на ГЕРБ. Наслагването на вицове, диалектни форми и подкупващото усъмняване в собствената интелигентност (Винету, "И аз съм прост, и вие сте прости, и затова се разбираме".) са любими стилови похвати на пожарникаря каратист.

Преди да превземе политиката, Местан е бил дълги години учител в средни училища, докато Борисов се е вихрил в Магнаурската школа в Симеоново, във Вътрешни войски и в пожарната.

За 17 години в парламента филологът от Момчилград се изкова като безупречен оратор, лустросан и обигран политик, а преди година наследи Ахмед Доган начело на перфектно работеща политическа машина.

Борисов, по негови признания, завършил две политически академии - при Живков и при Сакскобургготски, докато се грижел за живота и неприкосновеността им. След 2005 г., когато пое самостоятелен път, той построи върху личната си харизма, организационния талант на Цветанов и с малко помощ от приятели изцяло нова партия. Тръгна от кметския стол в София, овладя големите градове на местния вот, триумфира през 2009 г., а две години по-късно наложи свой министър за президент. Критичният момент за Борисов дойде миналия февруари, когато високите сметки за ток извадиха хиляди разярени хора по улиците. Разминал се на косъм от катастрофата, ГЕРБ постепенно излезе от изолацията и успя да спотаи провалите под гафовете на сегашното управление. Борисов и Местан многократно кръстосваха шпаги, но на фона на калните битки отношенията им запазиха приличен характер. През есента пък от политическия кораб излетя най-твърдият противник на ГЕРБ в движението - Христо Бисеров, и затоплянето бавно и полека започна.

Кафето, което Местан и Борисов изпиха в Кърджали, се превърна в сеир за местната и националната общественост. От една страна, ритуалът целеше да демонстрира пред БСП, че движението е изчерпало търпението си и в коалицията избиват проблеми, които не се разрешават по обичайния си тих и дискретен начин. Подобни нишани ДПС даде още в далечната 1992 г. на тогавашния си коалиционен партньор СДС. Тогавашните сини играчи неразбраха намека с подкрепата на Доган за Боянските ливади на президента Желев и изпълзелите "сини мравки". Последва "мощен депесарски шут" и кабинетът на Филип Димитров падна, след като сам предизвика вот на доверие.

По подобен начин в началото на 2005 г. ДПС за една бройка не свали правителството на Сакскобургготски заради опитите на вицепремиерката Шулева да приватизира "Булгартабак" зад гърба на Доган. Тогава движението безцеремонно свали шефа на парламента Огнян Герджиков, пусна в разход Шулева и пренареди изпълнителната власт с участието на "Новото време".

Ако не побързат от БСП да изгладят противоречията и да възстановят балансите в коалицията, "Кафеенето парти" на Борисов и Местан в Кърджали може да се окаже въведение към шумен развод с "Позитано", прогнозират
врели и кипели в родната политика анализатори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай