Кабинетът не е застрашен от скандала със Сидеров

Кабинетът не е застрашен от скандала със Сидеров | StandartNews.com

Юлий Павлов, социолог

Що се отнася до юридическите последствия от този скандал покрай Волен Сидеров, много е рано да се направи някаква прогноза. Поисканият имунитет, дори да предположим, че Народното събрание ще го гласува, все още не означава повдигнати обвинения.

От друга страна, повдигнатите обвинения не означават присъда. Да си припомним, че през 2006 г. също беше свален имунитетът на лидера на "Атака", имаше и обща политическа декларация на парламента, а накрая прокуратурата не можа да докара нещата дори до повдигане на обвинение. Така че тепърва предстои да видим как ще се развият тези събития. Политическите последствия според мен са по-реални и по-бързи, но едва ли само този скандал е причина за случващото се в момента. Поначало още от края на миналата година се забелязва едно желание на управляващите да се отърват от политическата си зависимост от Сидеров. Тъй като тя ги поставя в доста неблагоприятна светлина пред техните европейски партньори. В крайна сметка те нямат толкова голяма нужда от Сидеров за гласуванията, с изключение на преодоляването на ветото на президента. Единствено имат нужда за осигуряване на кворума. Сега обаче обстоятелствата са много по-благоприятни след отцепването на двамата депутати от ГЕРБ.

А и не вярвам, че Сидеров е в състояние да принуди всичките си депутати да напуснат. Така че, това просто е още една капка в чашата, чието преливане ще доведе до прекратяване на зависимостта на правителството от Волен Сидеров. Не смятам, че този скандал ще доведе до падане на кабинета и предсрочни избори. Не бива да забравяме, че има много депутати както в ГЕРБ, така и в "Атака", които не са съвсем сигурни за своето място в бъдещи листи. Специално за хората от "Атака" - те не са сигурни дали изобщо биха минали бариерата. Те няма така с лека ръка да се лишат от добрите заплати и привилегиите, с които разполагат в момента. Така че дори от чувство за самосъхранение, да го наречем, мисля, че този парламент ще съществува още доста време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай