Понеделник,

Изборният кодекс не е панацея

От: Failed to load user -
1595
Изборният кодекс не е панацея
A
A
A

Черешката на тортата на 42-рия парламент - проектът за нов Изборен кодекс, вчера видя бял свят. Епохалният труд, който червената депутатка Мая Манолова положи три месеца без сън, без покой и без почивка на морето, вече е в ръцете на управляващите, опозицията и критиците.
На пръв поглед има няколко нововъведения, които галят окото. Ще се въведат постепенно електронен регистър и активна регистрация на избирателите, които могат да се окажат успешно решение срещу шашмите с двойното гласуване на ромски тумби, обикалящи с рейсове избирателните райони като на турне. От друга страна, ще помогнат и за отстраняването на т.нар. мъртви души, които винаги се превръщат в ябълка на раздора и се привеждат като категорично доказателство, че вотът е опорочен.
Определено има здрав разум и в намерението за "създаване на професионална изборна администрация и превръщането на Централната избирателна комисия в независим държавен орган". На ниво лозунги това звучи прекрасно, но на практика е твърде съмнително. В сегашния ЦИК, както и в районните и секционните избирателни комисии участват представители на всички парламентарни партии. Именно обстоятелството, че около урните

политическите врагове се гледат в ръцете

даваше известни гаранции за честността на изборния процес. Предвидено е занапред независимостта на ЦИК да се осигури, като нейните членове се избират от Народното събрание, където обаче важи правилото на партийните квоти. В тази поправка прозира най-вече стремеж да се орежат правомощията на президента, който досега назначаваше членовете на ЦИК след консултации с парламентарните групи.
Проектът предвижда членовете на районните, общинските и секционните комисии пък да се назначават отново след преговори между големите партии, което запазва сегашното статукво, а не търси независимост.
Правилно е облекчаването на достъпа за малки партии и независими кандидати. Финансовите депозити вече ще са по-скромни - 2500 лв. за партия и 5000 лв. за коалиция. Изискваните подписки също са намалени - от 7000 на 2500 подписа за партия и 5000 за коалиция.

Надеждите за въвеждане на мажоритарно начало

обаче са попарени. Със сигурност ще недоволстват мечтателите за въвеждане на изцяло мажоритарна система като в Англия, или на смесена пропорционално-мажоритарна система като Германия. Единствената стъпка в тази посока е въвеждането на преференции от 5% в пропорционалните листи, и то по желание на гласоподавателя.
Разумно е и пускането на машинния вот в градове с над 20 000 жители паралелно с ръчния, вместо да се въвежда на юруш. Трябва обаче внимателно да се обмисли гласуването с автомати - то ще глътне маса пари наред с продължителното обучение на членовете на комисиите и наблюдателите, докато рисковете са неоправдано високи. Преди години в Холандия заради невинен технически гаф хиляди граждани не успяха да упражнят правото си на глас.
Като цяло изборната технология в България била добре защитена през последните 24 години и не бива да се правят революционни промени без нужда. Дори и най-съвършеният Изборен кодекс обаче не е панацея и няма да реши най-болния проблем - купуването на гласове. Каквито и хитроумни механизми и защити да измислят депутатите, няма кой да спре Негово величество гласоподавателя, когато той е решил срещу 50 лева да продаде гласа си. Сделката между продавача и купувача е тайна и свещена, за която никоя от двете страни няма интерес да сезира полицията и прокуратурата.
Най-неприятното е, че мнозина от тези депутати, които съчиняват членовете и алинеите срещу алъш-вериша на гласове, когато му дойде времето пазаруват на воля избиратели.
Народните представители няма да сбъркат и ако отменят деня за размисъл. След огромния скандал с печатницата в Костинброд на 11 май т.г. няма никакъв смисъл от фалшивата скромност на партийните централи в деня преди вота. Най-добре е депутатите седем пъти да мерят, преди да режат, и да не внасят самоцелни поправки, които могат да доведат до хаос в изборния процес, както се случи на местния вот през 2011 г.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички