Ислямът превзема гетата с много пари

Ислямът превзема гетата с много пари | StandartNews.com

Киряк Цонев, арабист

Ислямистките водачи преди време се стараеха да изглеждат "по-особено" сред "простолюдието", те можеха да бъдат разпознати дори по отделни външни белези. Например имаха бради, но бръснеха мустаците си с претенцията, че това е било една от чертите на пророка Мохамед. Сякаш някой е виждал този пророк поне на картинка или на снимка (въобще изобразяването на човешки образи е забранено от исляма)! Жените се обличат в "бурки" - дреха, много по-затворена от обичайните фереджета на правоверните мюсюлманки, която съвсем не е мюсюлмански атрибут, защото е привнесена едва през последните десетилетия от националните носии в Афганистан и Пакистан. В тези две страни ислямистката пропаганда е особено силна и водачите й

не се колебаят да използват насилието, за да утвърдят собствените си възгледи

твърде далечни от принципите на миролюбивия ислям, но идентични с войнствения политически ислямизъм.
Изведнъж се оказа, че в България семената на този войнствен нетрадиционен ислям под формата на все още спящи, но проявяващи се от време на време като живи фактори постоянно тлеещи фанатични ядра, са посети предимно в кварталите, където живее най-изостаналата част от ромското общество, подчиняващо се на първобитни идеали и принципи.
Нека не звучи обидно, но най-яростни защитници на такава престъпна тенденция са представители на ромската етническа общност, а не на обикновените турци, не на българите мюсюлмани, които не желаят подобна "държава".

И тук, разбира се, основна роля играят парите, при това много пари, скривани зад завесата на доброволна благотворителност или дарения от приятели. Разбира се, центърът е в Ислямска държава, но и там те идват с посредничеството на международни банки, чрез които се осъществява грабежът на петролните и газови находищ в Ирак и Сирия. На практика това става, без какъвто и да е контрол от водещите държави, обявяващи се на думи против ислямисткия тероризъм. Просто защото невежеството се подчинява в крайна сметка на алчността.

За съжаление сегашните български политици продължават дълбоко погрешната линия да изпълняват чужди воли, да защитават чужди интереси, включително и по този сложен проблем. Например те възприемат безрезервно тезата, споделяна както от терористите, така и от Вашингтон, че борбата за сваляне на режима на Асад има за цел да се възстанови или установи нов демократичен режим в Сирия. Но такава точка не съществува нито в изявленията на джихадистите, нито в практически несъществуващите програми на различните подстрекавани отвън опозиционни сили, воюващи с властта в Дамаск. И въобще -

може ли някой да ни даде пример за демократична арабска държава

Идеята на първия и единствен, който се е опитал да реализира някакво, макар и твърде примитивно за сегашните ни представи, демократично ръководство на бъдещата велика държава, е пророкът Мохамед, но скоро след смъртта му тя е забравена и изоставена.

Може би е крайно време и нашата страна да предприеме по-строги мерки по отношение на подобен вид фанатизъм, независимо къде е породен той, както и кой и по какъв начин го реализира у нас, макар и с риска за ограничаване на някои общонародни свободи.

Така, както правят днес редица западни държави и особено САЩ.

Любовница на имам в заверата

Любовница на родопски имам е сред обвинените за проповядване на джихад и възхвали на "Ислямска държава" радикали. Александрина Ангелова живее на семейни начала с имама на златоградското село Старцево Хасан Щърбов. Куриозното е, че според строгите правила на шариата съжителството без религиозен брак е грях.
Ангелова е на около 25 години и е родом от Северна България, в Родопите живее отскоро. Във вторник за кратък разпит бяха задържани Щърбов и още една жена от селото - Моника Веизова. Тя има магазин в Старцево, който според разследващите е използван като куриерски пункт и рекламен щанд на "Ислямска държава". Моника и Александрина били единствените забулени жени в златоградското село, твърдят местните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай