Иранският коридор е шанс за пристанищата ни

Иранският коридор е  шанс за пристанищата ни | StandartNews.com

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

След падането на ембаргото Иран декларира готовност в периода 2016-2020 г. да достигне капацитет за износ на природен газ от порядъка на 50 милиарда кубически метра на година. За сведение, сега страната има собствена консумация около 170 млрд. м3 на годишна база и износ около 16 млрд. м3. Очевидно е, че политиката в сектора се определя от новото поколение ирански ръководители, получили висше образование в престижни западни университети. Като доказателство е фактът, че в експортната си стратегия те няма да излязат шоково, а още сега декларират "асиметрия" в експортната си политика. Не се предвижда цялото количество газ да излезе на спот пазара на втечнен газ, защото при тази агресивна стратегия цените могат да паднат съществено, поради което се предвижда 20-те милиарда да се насочат към Европа, може би за Турция, а другите 30 да излизат на световния пазар за втечнен газ. Очевидно е, че свалянето на ембаргото има ефект на катализатор. Всички процеси в индустрията и икономиката много силно се ускоряват. Разбира се, трябват доста инвестиции за терминали, за втечняване, за тръби.
Навремето

бях свидетел на топлото посрещане на шаха на Иран Реза Пахлави

у нас. Тогава отношенията между двете страни бяха страхотни. Сега обстоятелствата ще стимулират възстановяването на някои традиционни отношения до предишното ниво. Предполагам, че има и доста иранци, които са завършили България в тези години. Този слой трудно се изтънява. Сигурно нещо е останало. Има много ирански фирми, които досега изпитваха страшни затруднения и това, което чух на пресконференцията на премиера, е положително. Ще има след няколко дни тестови междубанкови разплащания, което още повече ще отпуши бизнеса между двете страни. Общо взето, Иран става много привлекателна дестинация.

С проекта за изграждане на нови транспортни коридори с участието на Иран, Грузия и Армения ще имаме опция не само да получаваме втечнен газ през Егейско море и терминала в Александруполис, а и компресиран газ чрез терминал на черноморското крайбрежие на Грузия. Очевидно това ще бъде един ренесанс на нашите пристанища в Черно море. Тогава ще стане актуален и един стар проект за канал Русе-Варна, или транспортен коридор по същото направление с развитие на интермодални терминали в Русе и Варна. Откриват се много перспективи.

Ако трябва при тази нова ситуация да се обърнем към "дебелите" книги, ще намерим потвърждение за класическата пирамидална триада при вземане на решения. На първо ниво това е икономиката, след това е политиката, после - геополитиката. Както виждате, за падането на ембаргото сработи геополитиката. И веднага се задейства следващото ниво - политиката. Почти в крачка стана срещата на високо равнище с посещението на Борисов. Ролята на политиците е да създадат средата, да отворят вратата,

а оттам нататък идват бизнесът, банките, застрахователите

По въпроса за АЕЦ "Белене" самата площадка в Белене има своята стойност. Има готов проект и са извървееи огромното множество сложни бюрократични процедури. Не е лошо да направим опит да предложим в пакет площадката и готовото оборудване, Ако продадем на трета страна реакторите, тогава изведнъж интересът към площадката може да спадне. Затова трябва максимално бързо да се направи предложението за площадката заедно с оборудването. Но тук трябва да има едно предхождащо политическо решение. Знаете, че има решение на парламента за мораториум. Трябва обратно - парламентът да го деблокира. Да се обяви, да се даде една опция от половин година и паралелно с това да се водят и разговори за продажба на оборудването. Лично аз смятам, че при положение се закупува площадката, заедно с оборудването, има повече шансове. Оборудването е абсолютно ново, по проекта В466, от ново поколение - 3+. Защото отговаря на няколко условия. Първо, 60-годишен срок на експлоатация. Второ, има уловител на стопилката. Трето - има пасивни системи за защита (без намесата на оператора и при отсъствие на електрозахранване), които гарантират нормални условия на охлаждане на заглушения реактор повече от 72 часа. Допълнително, това, което пък нямат другите- куполът издържа падането на най-тежкия "Боинг", като евентуален инструмент за агресия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай