Икономическото чудо под въпрос заради бунта

Икономическото чудо под въпрос заради бунта | StandartNews.com

Ескалирането на сблъсъците между турското правителство и протестиращите би могло да развали една от новите истории за икономически успех в света, предвещавайки несигурност за страна, която стана източник на растеж и стабилност в регион, засегнат от рецесия и размирици. Това пише в свой коментар агенция Асошиейтед прес, според която щурмът от вторник е засилил страховете, че една ключова регионална сила би могла да бъде дестабилизирана. Авторът на коментара припомня, че икономиката на Турция бележи ръст, докато нейните съседки са разтърсвани от икономически или политически кризи.

Най-голямата заплаха от настоящата ситуация е, че политическите сътресения карат чуждестранните инвеститори да изтеглят парите си от страната. Една от причините Турция да стане такова привлекателно място за инвеститорите е относителната политическа стабилност, на която страната се радва през последното около едно десетилетие. Турция започна поредица мащабни инфраструктурни проекти, сред които огромно ново летище извън Истанбул, трети мост над Босфора, който разделя Истанбул, и петролопроводи из страната. За да плащат разходите по тези проекти, правителството и водещи корпорации издават облигации, които инвеститорите в САЩ и Европа са нетърпеливи да купуват, тъй като тяхната потенциална възвръщаемост е по-голяма, отколкото при много от финансовите им активи у дома. Политическите сътресения увеличават риска такива инвестиции да не се изплатят. Някои инвеститори биха могли да предпочетат да изтеглят парите си и да ги вложат в по-стабилна държава.

Значително засилване на размириците би могло да попречи и на туризма. Засега туристите не отменят пътувания главно защото протестиращите не се прицелват в посетителите и основните места - дворци, пазари, плажове, са все още достъпни. Но всеки сигнал, че протестите прерастват в по-ожесточени и разпространени сблъсъци, вероятно би оказал въздействие.

Освен евентуален неприятен обрат в протестите особено голям рисков фактор за турската икономика, както и за други нововъзникващи икономики, би могъл да дойде отвъд бреговете й - от Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ. Експерти твърдят, че политиката на УФР за стимулиране на икономиката с програма за изкупуване на облигации е намалила възвръщаемостта на активи като американските ценни книжа и е подтикнала инвеститорите да търсят по-висока възвръщаемост на други пазари като Турция. Вицепрезидентът на Moody's Сара Карлсън заяви, че протестите идват "в неподходящо време" за Турция, ако УФР действително намали количеството нови пари, които печата като част от паричната си политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай