Игра на взаимно изтощаване

Дойче веле

Игра на взаимно изтощаване | StandartNews.com

Ноември ще се запомни с поредна вълна на протести в България. Опасни ли са те за правителството? Мнения по тези въпроси изказват политологът Първан Симеонов и социологът Андрей Райчев. С тях разговаря Николай Цеков.

Протестите в България не стихват от февруари насам. "Това е игра на взаимно изтощаване. Управляващите казват на протестиращите, че бунтът им е капка в народното море и си мислят, че протестите са отшумели. Но "капката" на студентските окупации и ескалиралите покрай тях граждански протести през ноември ги докара почти до лудост. Тазгодишният ноември без съмнение е нов етап в надигането на протестната вълна", констатира политологът Първан Симеонов.

Социологът Андрей Райчев е на мнение, че сегашните протести нямат бъдеще поради това, че нямат широка обществена основа: "Те са дело на няколко хиляди души, които сега са лишени от ресурси", твърди Райчев. Според него основната заплаха за управлението идва не от протестите, а от игрите на Волен Сидеров и "Атака", която вече отправи заплахи да свали кабинета заради проблема с бежанците и поиска рестартиране на АЕЦ "Белене":
"В някакъв момент Сидеров ще успее да осъществи заплахите си", прогнозира Райчев и добавя: "Действията на правителството подсказват вярата му, че протестите ще отшумят. Усилията на управляващите са насочени повече към туширане на евентуални протести през зимата, които ще са породени предимно от социални и икономически проблеми", казва той.

Как "Атака" ще се възползва от ситуацията?

Политологът Първан Симеонов говори за това, че обществото вече е свикнало с протестите и вижда в това една опасност: "Те станаха част от градския пейзаж, а изпадането в баналност е определено заплаха за бъдещето им. Другата опасност е свързана със замиращото присъствие на Реформаторския блок. Първоначалното му ускорение като че ли приключи и това опозиционно формирование определено се нуждае от нов тласък", казва Симеонов.

Също като Райчев той смята, че протестите засега не представляват сериозна заплаха за кабинета "Орешарски" и че основният вътрешен фактор за падането на сегашната управляваща коалиция си остава "Атака". Политологът прогнозира още, че хората на Сидеров ще предприемат действия за сваляне на кабинета, само ако успеят да се възползват от евентуална вълна на недоволство, породено от притока на бежанци в страната. "Това обаче може да изиграе лоша шега на Сидеров и компания, защото "Атака" досега е имала успехи само след брожения по социални теми, но се е представяла несигурно след напрежения вследствие на националистически или етнически натиск", обобщава Симеонов. Що се отнася до политическия потенциал на Николай Бареков и неговата партия, политологът е убеден в едно: "Ако Бареков и партията му се опитат да копират февруарските протести, то ще го направят, без да поставят под риск сегашното управление".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай