Игра на сляпа баба с изборите

Игра на сляпа баба с изборите | StandartNews.com

Сръднята между партиите за датата на вота засилва хаоса в държавата

Политическият живот на България в момента е в състояние на пълен хаос. В парламентарните партии липса всякаква стратегия и воля за това какво трябва да се прави. Всички действия се свеждат до някакви индивидуални тактики. Поведението на БСП на практика е по-скоро поведение на лидера Сергей Станишев, а това важи до някъде и за ГЕРБ и Бойко Борисов.

Главният въпрос сега е кога да са предсрочните избори. Едни казват веднага, другите малко по-късно, а на следващия ден ролите се разменят. На Консултативния съвет при президента се постигна уж някакво принципно споразумение за три дати, които да бъдат уточнени допълнително.
Изведнъж ГЕРБ обяви, че иска избори на 14 септември, въпреки че това няма как да стане. Всичко започва да прилича на истинска детска сръдня - ние искаме избори, ама вие ни пречите, на което се отговаря - не ние ги искаме, ама вие не ги искате. Така се създава впечатление, че май никой не иска - или поне не бърза - с предсрочни избори. И са готови

да търсят най-различни формули, за да удължат живота на парламента

Но все пак идеята за предсрочен вот вече е необратима. А що се отнася да конкретна дата, според мен ГЕРБ има по-голям интерес те да се позабавят. За да може всички проблеми, които сега се струпаха на държавата, да се пишат като негативи на сметката на сегашното правителство. И властта да капне в ръцете на Борисов като зряла круша. След което ГЕРБ ще може да прави, каквото си иска, и да се оправдава с предишното управление. И да бъде свободно да прави, каквито си иска коалиционни формати. Така че всяко забавяне с определянето на датата за изборите и стартирането на съответните конституционни процедури е във вреда най-вече на БСП.
ДПС в случая е в най-добра позиция. Някои наблюдатели смятат, че Движението малко се е подвело с искането за предсрочни избори, което така или иначе бе негова инициатива.
Или че просто и сега то разполага с достатъчно властови ресурси в кабинета на Орешерски. Но там добре прецениха, че по-нататъшното съществуване на това правителство може да донесе само негативи за ДПС. А стратегията на Ахмед Доган винаги е била ДПС да бъде диспечер, който раздава властта в страната без да афишира това официално. И че по скоро сега се търси едно отстъпление от това видимо участие във властта, което носи само негативи, за сметка на разширение на присъствието на ДПС в икономиката. Не случайно в последните месеци то се дистанцира от социалната линия на БСП, търсейки възможност да подкрепи или полуподкрепи едно десноцентристко бъдещо правителство. Проблеми има БСП, която изпадна в пълна изолация, доколкото на "Позитано" наистина не знаят какво да правят, а са разтърсвани и от своите кадрови проблеми.
Тук обаче възниква един друг въпрос -

дали всичко това не е една опасна игра с огъня

при днешната ситуация, когато държавата е изпаднала в безтегловност, завличана от природни и банкови катаклизми. За първите все пак, освен проявената в минало време небрежност, можем да виним само Господа, но с вторите трябва де се внимава много. Като се съберат всички тези фактори в един социално-психологически план, нещата стават доста опасни. Всичко това изисква да се създаде час по-скоро едно усещане за стабилност в обществото. Но това може да стане само по два начина - или избори наесен, или търсене на някакъв нов формат на управление в рамките на сегашния парламент, което по най-бързия начина да реши горещите проблеми. Това са и двете доминиращи настроения сред хората. В зависимост от това кое от тях ще надделява в близките седмици, ще се оформя и политическата картина на страната. Така че не изключвам опитите да се удължи по някакъв начин животът на кабинета "Орешарски" да продължат.

(Записа Константин Събчев)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай