И науката буксува без национални цели

акад. Стефан Воденичаров

И науката буксува без национални цели | StandartNews.com

През 2014 г. се навършват 145 години от създаването на Българската академия на науките. Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, припомня постиженията на велики наши учени, с които трябва да се гордеем и обобщава целите, които си поставя Академията за следващите години.

 

Макар и не кръгла тази годишнина е важна за БАН. След този 3- 4-годишен период на депресия е време да представим на широката общественост една по-богата палитра от постижения. В момента желанието на всички в Академията е освен да продължим да следваме тази научно-изследователска цел, да се превърнем и в духовен център на България. В това време, в което живеем, ние сме длъжни да се опитваме да възвърнем високата духовност на българския народ. Много от членовете на Академията са направили едни от най-значимите първи крачки по пътя на важни научни открития и изобретения, с които народът ни трябва да се гордее. Пример за това е акад. Георги Наджаков, който е откривател на фотоелектричното състояние на веществата. На базата на неговия труд в момента работят ксероксите, рентгените, запаметяващите устройства. Акад. Ростислав Каишев заедно с акад. Иван Странски са откриватели на кристалния строеж - важен момент от света на науката, заслугата за който е отново българска. Всичко, свързано с развитието на акумулаторите, което направи акад. Дечко Павлов, също е повод за гордост. Все пак всички коли, който са произвеждани в Източния лагер, са с акумулатори, направени по патента на този наш велик учен.

 

Компютрите "Правец" също са правени в БАН. Първата електронноизчислителна машина отново е наша рожба. Интернетът в България също е въведен от Академията. Има толкова много неща, които са жизнено важни и ни заобикалят ежедневно, но никога не се замисляме благодарение на кого цялата тази информация стига до нас. Метеорологичните и сеизмологичните прогнози например са факт отново благодарение на наши учени. БАН е част както от икономическия, така и от духовния живот на страната. Целта на честванията по повод 145 години от създаването на Академията е да възвърнат самочувствие ни, че и в България нещо се прави. Трябва да възстановим спомена за тези, които достойно са работили в областта на тези направления. Несъмнено, ако по-често се обръщаме към историята, ще си спомним, че имаме с какво да се гордеем. В настоящето също продължаваме да се развиваме успешно. Успеваемостта на нашите учени е 34% при средно 21% за Европа.

 

БАН иска да даде повод за размишление както на управниците, така и на цялото общество. Нека да седнем, да помислим и да вземем решение какви искаме да бъдем примерно след 20 или 25 години. България е една от малкото държави в Европа, която няма национални цели. Ако се постараем, създадем такива и се обединим около тях, всеки, които влезе в Народното събрание с цел да ни управлява, ще знае накъде иска да върви българският народ, какви върхове иска да достигне. Мисля, че по този начин можем да достигнем нивото на едни от най-развитите европейски държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай